play pause stop mute unmute max volume / Репортаж на

...
play pause stop mute unmute max volume / Репортаж на
Коментари Харесай

Църквата към лозенския манастир Свeти Спас се нуждае от спешна реставрация

play pause stop mute unmute max volume / Репортаж на Еленица Маринова Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Лозенският манастир “Свeти Спас ” се намира в покрайнините на София. Според историческите сведения е издигнат по времето на Второто Българско царство като част от огромен манастирски комплекс, наименуван Софийска Мала Света Гора. Днес светата обител се радва на голям брой визити от туристи, които стават очевидци на разрушаването на културната и историческа полезност. Манастирската черква не е ремонтирана от години и се нуждае от реституция.

Стенописите на манастирската черква са със статут на недвижима културна полезност с категория „ Национално значение “. Самият манастир и черква са декларирани като художествени недвижими културни полезности. В писмен отговор от Министерството на културата потвърдиха, че в края на предишния век са осъществявани разнообразни реставрационни действия по манастира. Последен план за реституция е бил направен през 2007-а година, само че не излиза наяве дали той е бил осъществен. От министерството разясниха, че е обвързване на притежателите и ползвателите на недвижимите културни полезности да поставят нужните грижи за тяхното поддържане в положително положение, както и да уведомяват Националния институт за невидимо културно завещание и общинските органи при опасност от разрушение на културната полезност.

Според кмета на село Лозен, казусът може да бъде решен само посредством постигането на разговор сред виновните институции.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР