Плавното покачване на заболевамостта от COVID-19 беше потвърдено по време

...
Плавното покачване на заболевамостта от COVID-19 беше потвърдено по време
Коментари Харесай

Седмичният брифинг на НОЩ: Вероятно сме в началото на трета вълна

Плавното повишаване на заболевамостта от COVID-19 беше доказано по време на седмичния брифинг на Националния действен щаб. В момента, в България 12 области към този момент са в алена зона по разпространяване на ковид с над 120 болни на 100 000 души население. Други 12 области са в оранжевата зона, и единствено 4 са областите в жълтата зона - Видин, Добрич, Разград и Търговище, съобщи главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

Няма области със заболеваемост под 20 на 100 000 души. Според данните от последните две седмици, 14-дневната заболеваемост е 99 на 100 000 души население. От понеделник до момента тя към този момент е 140 на 100 000 души население, само че това ще се отрази върху идващия интервал на отчитане. Това ни отрежда 26-о място по заболеваемост в Европейски Съюз и европейското икономическо пространство и 6-о място на Балканския полуостров.  Пак по данни за последните 14 дни, има спад на смъртността от ковид у нас, като индикаторът е 8,3 на 100 000 души население, което ни отрежда 15-о място в Европейски Съюз., регистрира още доцент Кунчев.

" Вероятно това, което се случва в Европа и България, е начало на трета вълна на разпространяване. В момента, в който заболеваемостта доближи 200 на 100 000 души за 14-дневен интервал, ще се съберем и ще обсъдим ситуацията. До тогава не желая да споделям нещо изрично, с цел да не подвеждаме българските жители ", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Водещи по заболеваемост в Европейски Съюз все още са Португалия, Ирландия, Испания. Със относително висока заболеваемост са Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Швеция и ненапълно в прибалтийските страни. Най-ниска в Европейски Съюз е заболеваемостта в Гърция, България и Финландия. 

" За последните седмици виждаме и отчитаме една устойчива наклонност за увеличение на случаите, регистрирани с положителен тест за Covid-19. Паралелно с това съумяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа. Наблюдава се трайна наклонност за повишаване на новозаболелите в последните седмици ", сподели при започване на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той предвижда, че четвъртата фаза на имунизиране ще започва при започване на март, само че при съществуване на задоволително ваксини. 

По думите му, дневната заболеваемост е 143-ма на 100 000 души.   52 години е междинната възраст на новодиагностицираните лица. 29 са лицата в болница под 18 години. 73 години е междинната възраст на умрелите. В лечебните заведения заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 35%, а заетостта на леглата за пациенти в интензивните структури е 38%. По-висока е заетостта на болничните кревати в областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен. 

От началото на пандемията 9764 медици са дали позитивен резултат при тестване за ковид. Активните случаи сега са 690, от които на домашно лекуване са 601. 89 са лечебни заведения, от които 7 са в интензивните структури. 

57 учители са дали позитивни проби за ковид, при общо направени 23 007 теста. Сред непедагогическият личен състав позитивните проби са 17, при направени общо 6327 теста. 

Здравният министър акцентира, че през последните дни се следи една тъжна причинност в публичните реакции във връзка с ограниченията. " Когато вследствие на увеличение на инфектираните затягаме ограниченията,  се приказва, че пречим на стопанската система. Когато решим да разхлабим ограниченията поради намалелия брой на инфектираните – се твърди, че нас не ни е грижа. Искам да кажа, че всички ние, които стоим против вас, плащаме висока персонална цена. Но само по този метод, поредно, можем да извоюваме успеха над този вирус. Считам, че досега сме били прави ", акцентира професор Ангелов. 

" Заболеваемостта, спрямо предходната седмица на база на 100 000 души население, е увеличена с 32%. Смъртността е увеличена единствено с 4%, само че тава което ние установихме за предходните протичания е, че тя следва нарастването с към 16 дни след пика на най-високата стойност на заболеваемост. В лечебните заведения има повече от 15% нарастване в съпоставените с предходната седмица, като към този миг са признати 3230 души. Интензивните структури към момента не са толкоз натоварени, само че и там има такава взаимозависимост като със смъртността ", сподели ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.  

" Децата в предучилищна възраст и учениците от 1-4 клас учат присъствено от 4 януари. За 4 седмици през януари имахме леко повишаване на случаите. Спорен е въпросът коя среда, какъв брой способства, за увеличение на коефициента на заразяването, само че факт е че всяко едно взаимоотношение го прави. Образователната система е среда на многочислено, многочасово взаимоотношение ", уточни министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му сега 650 хиляди деца и възпитаници са в учебно заведение и няма по какъв начин това да не бъде част от веригата на разпространяване на вируса. " От друга страна проучванията демонстрират, че колкото по-малки са децата, толкоз по-малко самостоятелно придвижват вируса. Тоест - казусът са не толкоз децата, колкото класната стая като среда. Нашето предпочитание е да има най-много присъствено образование, само че доколкото е рационално и доколкото разрешава обстановката и не застрашаваме здравето на огромен брой деца, учители и родители ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР