Плавно вдигане на лихваите по ипотечните кредити - в рамките

...
Плавно вдигане на лихваите по ипотечните кредити - в рамките
Коментари Харесай

Директор на банка: При ипотечен кредит от 100 000 лева плащаш малко под 500 лева на месец

Плавно повдигане на лихваите по ипотечните заеми - в границите на 0,25 - 0,5 %.

Тази прогноза за 2024 година направи пред БНР Георги Заманов, основен изпълнителен шеф на една от огромните банки в България, член на УС на Асоциацията на банките.

Той изясни, че портфейлът на ипотечното кредитиране в България е 19,6 милиарда лева и е повишен с 3,5 милиарда лв. през последната година, а броят на ипотечните кредите е достигнал 200 000:

" Това значи, че 200 000 семейства в България благодарение на банково кредитиране са купили собствен дом, ремонтирали са или построили. 19,6 милиарда лева разграничени на 200 000 заема - приказваме за една междинна сума на ипотечния заем от 100 000 лв.. Този размер кара тези, които следят този пазар, да се усещат удобно, тъй като 100 000 лв. междинен ипотечен заем обезпечава едно обикновено погашение и обслужване на всеки един заем ".

Заманов даде образец, че при 100 000 лв. междинен размер на заем и рента от 2,5%, а през декември тя е била 2,58%, с всички банкови такси и застраховки, свързани с този ипотечен заем, това прави 496 лв. на месец междинна вноска.

" Ако лихвата се усили на 3%, тъй като приказваме, че в Европа лихвите са скочили, само че в България това е вързано и с лихвите по депозитите. Едно нарастване на лихвите на депозитите би довело на последователно нарастване на лихвите по заемите, тъй като това е последна рента, както е изчислена. При 3% - вноската по кредите от 490 лева би станала 515 лв., т.е. би скочила 25 лв. ", изясни той.

Една от 3 покупко-продажби за недвижими парцели става с банково кредитиране, акцентира Георги Заманов и добави, че при тези факти няма по какъв начин да се направи извод, че банките " надуват балон ":

" Излиза, че 8% от семействата в България имат обвързване към банка да заплащат ипотечен заем. Останалото е с пари, които не изискват присъединяване на банково финансиране. Българинът е пестелив - увеличената депозитна база в България, което е пестеливост и по-добри приходи, съпоставено с минали години, е 8 милиарда лв. ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР