Плаваща платформа за втечнен газ край Александруполис се изгражда в

...
Плаваща платформа за втечнен газ край Александруполис се изгражда в
Коментари Харесай

Бави се изграждането на плаваща платформа за втечнен газ край Александруполис

Плаваща платформа за полутечен газ край Александруполис се построява в Сингапур. В тази връзка изпълнителният шеф на държавната „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов взе участие в проведено посещаване на корабостроителницата на Keppel Corporation в Сингапур, където се построява оборудването.

В визитата участваха и изпълнителните шефове на гръцкия газопреносен оператор DESFA S.A., на Gaslog Cyprus Investments Ltd. и на Gastrade S.A., прецизират от сдружението.

На място акционерите в плана са били осведомени за
евентуално закъснение в осъществяването на дейностите.
В тази връзка са разисквани ограничения за усъвършенстване на построяването на плаващата платформа на терминала за полутечен газ край Александруполис.

Малинов акцентира нуждата от форсира на дейностите, тъй че терминалът да е подготвен в най-кратки периоди. По думите му комерсиалният интерес към терминала в Александруполис е все по-висок, което удостоверява прогнозите, че
делът на доставките на LNG за европейските страни ще продължи да се усилва
стабилно и през идващите години.

Терминалът в Александруполис има основно значение за сигурността на енергийните доставки и гарантиране на конкурентните пазарни условия в района. Нашата инвестиция в терминала е стратегическа и навременна. Важна е и обезпечената синергия с плановете за уголемение на подземното газохранилище „ Чирен “ и интерконектора България-Сърбия “, съобщи Малинов.

Той означи още, че „ Тракия LNG “ – плануваният втори LNG терминал на Gastrade, както и другите планове за нови терминали в Гърция, в допълнение ще усилят интереса за транспорт на газ през България от юг на север.

„ Независимата система за природен газ Александруполис “ е с планов потенциал за регазификация от 5,5 милиарда м³/ природен газ годишно. Капацитетът за предпазване на LNG на оборудването е 153,500 хиляди м³.

Сред евентуални източници за доставка са страни, производители на полутечен природен газ като Съединени американски щати, Алжир, Катар и други.

„ Булгартрансгаз “ е акционер с 20% от капитала на плановата компания Gastrade. С еднакъв дял са останалите акционери DESFA, Gaslog, гръцкият търговец на газ DEPA Commercial и госпожа Елмина Копелузу.

По време на визитата си в Сингапур, Малинов взе участие и в Gastech 2023 – водещо ревю и конференция в региона на природния газ, LNG, водорода и ниско-въглеродните решения.

Участниците в конференцията се сплотиха към мнението, че
ролята на природният газ за енергийния преход е по-важна от всеки път,
изключително във връзка с достъпността, сигурността и надеждността.

Беше разисквано бъдещето на енергийните пазари, мястото на водорода и новите енергийни източници, и нововъведенията, които ще спомогнат за постигането на упоритостите за чиста въглеродна индиферентност до 2050 година
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР