Платноходка, превозваща десетки мигранти, която е изпратила сигнал за помощ

...
Платноходка, превозваща десетки мигранти, която е изпратила сигнал за помощ
Коментари Харесай

Спасиха 75 мигранти край Пелопонес

Платноходка, пренасяща десетки мигранти, която е изпратила сигнал за помощ поради неприятно време край южния завършек на континентална Гърция, е била безвредно изтеглена до пристанището, заяви гръцката брегова защита в петък. Няма данни за потърпевши или изчезнали хора, предава Асошиейтед прес.

След приемането на сигнала е почнала огромна избавителна интервенция и лодката е открита на към 3 морски благи (5,5 километра) южно от нос Малеас на полуостров Пелопонес, заяви бреговата защита.

Плавателният съд е бил безвредно изтеглен до близкото пристанище рано сутринта в петък и на него са открити 75 души - 69 мъже и шест дами. Властите не разполагат с незабавна информация за националността на пасажерите, от кое място е отплавала лодката или каква е била плануваната дестинация.

Всяка година хиляди хора, бягащи от спорове и беднотия в Африка, Азия и Близкия изток, се пробват да влязат в Европейския съюз през Гърция.

Повечето се насочат към източните гръцки острови от близкото турско крайбрежие с дребни гумени лодки, само че от ден на ден други избират да вземат по-големи лодки, като платноходки и яхти, които от време на време се пробват да заобиколят Гърция и да се насочат напряко към Италия. И двата пътя могат да се окажат еднообразно смъртоносни.

По-рано този месец най-малко 27 души се удавиха при два обособени инцидента с поглъщане на лодки с мигранти в гръцки води.

В един от тях 18 души починаха, когато лодка, отплавала от Турция, потъна край остров Лесбос в Източно Егейско море. Часове по-рано яхта, пренасяща към 100 мигранти, потъна при стихия, убивайки минимум девет души и оставяйки шестима в неопределеност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР