Платили сме около 1 млрд. повече за природен газ на

...
Платили сме около 1 млрд. повече за природен газ на
Коментари Харесай

Експерт: 927 тона ядрени отпадъци престояват на площадката на АЕЦ-а

Платили сме към 1 милиарда повече за природен газ на годишна база като общество. Ние плащаме сметката за некомпетентното и неспособно ръководство в енергетиката на служебния кабинет на Радев. Визирам и за скъпия газ в Чирен, поради който плащахме през зимата 30-40% по-скъпо. Това сподели за ``Твоят ден " Красимир Манов, енергиен специалист.

" Цените на природния газ са релативно ниски, само че отново са с 10 лв. по-високи на мегаватчас от тези на интернационалния пазар TTF. Това са над 100 млн. повече на годишна база ", уточни той. 

По думите му на площадката на атомната централа у нас има 927 тона нуклеарни боклуци. " От 2015 година не сме ги изнасяли за Русия, както беше по контракт. Това беше решение на Теменужка Петкова по време на ГЕРБ. Относно ВЕИ - нашите електрически мрежи не са подготвени за вкарване на съществено количество. Друг сериозен проблем е, че след сключването на контракти сред служебния кабинет и Турция, само че на софийския конгрес за взаимност не участваха Турция и Гърция.

ПАВЕЦ " Чаира " също съставлява сериозен проблем - няма решение какво ще се случи. Изненадващо беше по какъв начин специалисти от МЕИ твърдяха, че им е предоставено за 10 000 лв. да създадат експертиза и въз основата на нея министър Христов сподели, че нямало да са 2 милиарда лв. разноските за възобновяване, а 200 млн. Откъде идва голямата разлика? Създателите на централата даже не бяха пристигнали ", изясни специалистът.

Според него политическите решения би трябвало да са на база на експертна оценка и диалози с енергийния отрасъл. " Над 4 милиарда са платени по плана за АЕЦ " Белене ", само че той няма да се състои.

Не е имало проблем с природния газ. Няма и да има проблеми, природният газ в Чирен е 450 млн. кубика са вътре, още 100 млн. ще се нагнетят, цената към този момент е 35 евро на мегаватчаса. Трябва да се насочим към казуса с " Лукойл–Нефтохим " - България да вземе рафинерията под държавно ръководство ", разяснява Манов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР