Платформата за търговия на акции без комисионни Robinhood за първи

...
Платформата за търговия на акции без комисионни Robinhood за първи
Коментари Харесай

Robinhood дебютира в Европа

Платформата за търговия на акции без комисионни Robinhood за първи път ще излезе от Щатите и ще се появи в родината на същинския Робинхуд - Англия. Финтех компанията, чийто съосновател е българин, ще дебютира на пазара на Острова през първото тримесечие на 2020 година, оповестява Fortune.

Robinhood е учредена през 2013 година като тя дава на потребителите в Съединени американски щати опция да търгуват на фондовия пазар, без да заплащат за това комисионни. В момента платформата има 6 милиона клиенти.

Също по този начин компанията от много време към този момент е измежду финтех еднорозите, като през 2018 година съумя да надвиши 5 милиарда $. След последния рунд вложения, достигнал 323 милиона $, старт-ъпът към този момент коства 7,6 милиарда $.

Решението компанията да дебютира във Англия идва откакто тя получи позволение от локалния регулатор да оперира като брокер на английския пазар.

Първоначално Robinhood няма да може да даде достъп на клиентите си там за директна търговия на Лондонската борса. Така те ще могат да купуват и продават акции на американския пазар.

Това включва пакет скъпи бумаги на над 3500 компании, в това число Amazon, Apple и Nike. Потребителите няма да заплащат такса, с цел да обменят лирите в долари.

Robinhood е учредена преди 6 години от българина Владимир Тенев и неговия бизнес сътрудник Байджу Бат. Двамата се срещат в Станфордския университет. Преди да основат тази компания те имат друга компания - Chronos Research, която се предлага разнообразни принадлежности на хедж фондове и банки за построяването на автоматизирани тактики за търговия.

Самият Влад, както го назовават в Щатите, е роден в България, само че напуща страната като дете през 1992 година дружно с родителите си. Те и двамата работят за Световната банка и упорстват синът им да продължи да се развива във финансовия бранш.

През предходната година двамата попаднаха измежду избора на уважаваното издание Fortune за най-успешните 40 бизнесмени под 40 години. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР