Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за

...
Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за
Коментари Харесай

Сдружение алармира за некачествена храна

Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за подозрения и нередности на хранителни артикули zdkh.bg стартира новата 2023 година с редица сигнали засягащи качеството на хранителни артикули продавани в комерсиалната мрежа, като два от тях бяха подадени в Българска организация по сигурност на храните.

Те са за два продукта със подозрения, че вредят на здравето на потребителите. Единият от тях е за българска леща със повишено наличие на камъни и други съмнителни детайли, а другият визира вино в кутия вид Мерло с усет на парафин и нафта.

Сдружението продължава да бъде добър контакт и връзка сред всички институции, ангажирани с гаранцията за налична, качествена и създадена от български производители храна. В рамките на предходната година са осъществени над 52 изявленията, като с изключение на рубриките за диалози с производители и консуматори, към този момент има и нова – за разговор с представители на браншовите организации.

Сдружение " За налична и качествена храна " предложи компаниите, които редовно оферират на пазара неприятни храни и от време на време са хващани в нарушаване, да се афишират обществено, а не както е сега да остават в загадка. Идеята бе показана на кръгла маса през декември 2022г. в наличие на производители на сирена и кашкавали, които показаха обществено позиция, че не дават отговор на истината изказвания, че в магазинната мрежа всеобщо се оферират сирене с високо водно наличие и това не е маркирано на етикетите.

" Предлагаме информацията за наново нарушаване на наредбите,забраняващи умишлено заменяне, прибавяне, подправяне на храна или опаковка, с които контролните органи разполагат да е обществена ", разяснява ръководителят на УС на сдружението Андрей Велчев.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР