Платформата TikTok е глобена с 12,7 млн. британски лири, защото

...
Платформата TikTok е глобена с 12,7 млн. британски лири, защото
Коментари Харесай

Рекордна глоба за TikTok заради възможността деца да ползват мрежата в Обединеното кралство

Платформата TikTok е санкционирана с 12,7 млн. английски лири, тъй като е позволила регистрацията на деца на възраст под 13 години. Наказанието е наложено от английския аналог на комисията за отбрана на персонални данни. В отчета на иституцията се споделя, че нарушаванията са станали сред май 2018 година и юли 2020 година Това е една от най-големите санкции, налагани от регулатора, макар че е единствено половината от предстоящата сума, с която заплаши да санцкионира обществената мрежа, оповестява BBC.

Британската комисия пресметна, че от TikTok са разрешили на 1,4 милиона английски деца на възраст под 13 години да употребяват платформата през 2020 година, макар че личните правила на мрежата не разрешават на малолетни да основават акаунт.

Законът за отбрана на данните в Обединеното кралство гласи, че платформите, които употребяват персонални данни на деца под 13 години, би трябвало да имат единодушието на родителите. им

„ Има настоящи закони, които подсигуряват, че нашите деца обитават толкоз безвредно в цифровия свят, колкото и във физическия. TikTok не съблюдава тези закони. ", разяснява случая представителят на комисията Джон Едуардс.

„ Вследствие на това почти 1,4 милиона деца под 13-годишна възраст получават непозволен достъп до платформата, като TikTok събира и употребява персоналните им данни. Това значи, че техните данни може да са били употребявани за следенето и профилирането им, като евентуално е доставяно нездравословно, неуместно наличие. ", добави Едуардс.

Говорител на TikTok отвърна: „ Нашият екип по сигурността е от 40 000 души и работи непрекъснато, с цел да поддържа платформата безвредна за членовете ѝ “.

Професор Соня Ливингстън от Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки, която изследва цифровите права и прекарвания на децата, споделя че е „ отлично, че регулаторът подхваща дейности “, само че се притеснява, че санкцията може да бъде подценена и възприета от страна на TikTok просто " като инвестиция в бизнес ".

Глоба от 12,7 млн. лири е дребна сума спрямо приходите от 80 милиарда $, регистрирани от китайската софтуерна компания майка на TikTok - ByteDance - през 2022 година

" Да се надяваме, че TikTok ще прегледа задълбочено своите практики и ще се увери, че зачита поверителността и сигурността на децата самодейно в бъдеще ", разяснява тя.

 Рекордна санкция за тикток поради опцията деца под 13 да употребяват мрежата в Обединеното кралство

Още проблеми за TikTok

TikTok има право да апелира размера на санкцията в идващите 28 дни.

Възможно е обаче да следват и още проблеми за платформата, защото законопроектът за онлайн сигурност на Обединеното кралство, който би трябвало да бъде признат през идващите месеци, изисква прецизни процеси за инспекция на възрастта от страна на обществените мрежи.

Много западни страни подхващат ограничения против TikTok заради опасения, че данните на потребителите ще бъдат споделени с китайското държавно управление.

Приложението е неразрешено за качване на служебни мобилни устройства в Канада, Белгия, Дания, Нова Зеландия, Тайван, Обединеното кралство, Съединени американски щати и за всеки, който работи в Европейската комисия.

Глобата и рестрикциите идват и на фона на нарасналата сензитивност към китайската платформа и от страна на Съединени американски щати. Шефът на TikTok Шоу Цзъ Чу беше. Преди това американските служби излязоха с отчети, че приложението крие закани за националната сигурност на страната и за психологичното здраве на децата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР