Платформата с дронове на Tevel си проправя път през ябълкова

...
Платформата с дронове на Tevel си проправя път през ябълкова
Коментари Харесай

AI дроновете берат само узрелите ябълки 


Платформата с дронове на Tevel си проправя път през ябълкова градина 
(снимка: Tevel Aerobotics Technologies)

Израелска компания сътвори роботизирана платформа с изкуствен интелект за бране на ябълки. Иновацията на Tevel Aerobotics Technologies в земеделието е осъществена взаимно с чилийската компания Unifrutti. 

AI управлява летящи дронове, захранвани посредством кабели от специфична платформа. Те се движат сред клоните и избират единствено зрели плодове без признаци на увреждане, споделя New Atlas. Брането на ябълки се прави без присъединяване на хора. Това е бъдещето на земеделието, споделят разработчиците.

Обучен машинен разсъдък проучва външния тип на ябълките и дава команда за бране единствено в случай че плодът е с нужната зрялост и без недостатъци. Работата на платформата в пробната плантация демонстрира извънредно висока селективност на системата. AI доста понижава разноските за прибиране на реколтата, избирайки единствено най-качествените плодове за всяко прекосяване на платформата.
още по темата
Един елементарен служащ не е кадърен да събира реколтата с прецизността на робот, най-малко не в рационален период. А особено подготвените комбайни за тази цел са необичайност.

Летящите дронове могат да работят, до момента в който платформа получава зареждане. Така на процедура работата може да продължи безпределно дълго време и даже на мрачно. За това няма специфични спънки – просто би трябвало да настроите вярно филтрите за настоящото осветяване.

Захващането на ябълките от дроновете се прави от вендуза с въздушно засмукване. Твърди се, че това минимизира увреждането на плодовете. Набраните ябълки се слагат също с дронове върху лентата на платформата, а от нея плодовете попадат в контейнери за превозване до пакетиращата фабрика.



За своите роботи-берачи израелската компания употребява платформата на Darwin Harvesting Group и дипълнтилно съоръжение, в това число 8 самостоятелни дрона за събиране. Tevel чака роботът да получи утвърждение измежду фермерите, които имат остра потребност от работна ръка по време на сезона на прибиране на реколтата.

Предложеното независимо решение за бране на ябълки не е универсално и изисква особено засаждане и оформяне на овощната градина. Дроновете са лимитирани както от дължината на захранващия кабел, по този начин и от дълбочината на навлизане в клоновете на тръбата с вендуза.

Всъщност градината би трябвало да наподобява като съвсем плоска пергола, а това от своя страна ще понижи добива с оглед площта за засаждане. И въпреки всичко, в случай че този тип работа се прави без присъединяване на хора, това може да докара до по-ниски цени на продуктите и възстановяване на тяхното качество.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР