Платежните и сетълмент системи в България продължават своето развитие, което

...
Платежните и сетълмент системи в България продължават своето развитие, което
Коментари Харесай

БНБ: Близо 2/3 от клиентските сметки в България вече са достъпни за трансакции в рамките на 10 секунди

Платежните и сетълмент системи в България не престават своето развиване, което има за цел, както въвеждане на модерни софтуерни решения и гарантиране сигурността на платежния развой, по този начин и подготовка за въвеждане на еврото в България. Това регистрира Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, управляващ ръководство “Банково ", в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Важен план, който започва през предходната година и към този момент е в действителна фаза, е за осъществяване на незабавни заплащания в левове, при който преводите биват осъществявани в границите на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Близо 2/3 от потребителските сметки в България към този момент са налични за незабавни заплащания, показва Стоянова.

Крайният период за миграция към новата платформа за незабавни заплащания в левове е април 2023 г. Успешната реализация на тези планове и необятното присъединяване на банковата общественост в тях са предпоставки за безпроблемна бъдеща миграция на всички потребителски заплащания към заплащания в евро, съгласно стандартите, използвани в еврозоната, безапелационен е подуправителят на Българска народна банка.

В началото на тази година бе осъществен планът за миграция на потребителските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA). По този метод обработката на тези заплащания мина от сетълмент, осъществяван в избран миг три пъти на ден към сетълмент през целия ден, в границите на един час. Така, на процедура потребителските преводи в левове към този момент извършват техническите и бизнес условия на стандартите за SEPA преводи, които се ползват и за заплащанията в еврозоната, добавя Нина Стоянова.

Българската национална банка, като регулатор и оператор на систематичния съставен елемент TARGET2-BNB, оказва нужното подпомагане на “БОРИКА " АД в процеса на подготовка на оперираните от сдружението платежни системи за въвеждане на еврото и обезпечаване на цялостна достижимост за банките при осъществяване на SEPA потребителски заплащания в евро през системата BISERA7-EUR, оповестява.

През октомври 2022 година се организира работна среща на подгрупа “Платежни системи и снабдители на платежни услуги " 1, на която Българска народна банка и “БОРИКА " АД обясниха въпроси, свързани с развиването на платежните системи в страната, в подтекста на бъдещото въвеждане на еврото, прецизира подуправителят на Българска народна банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР