Платежната система МИР, която дава на руснаците възможност да пазаруват

...
Платежната система МИР, която дава на руснаците възможност да пазаруват
Коментари Харесай

Руската платежна система МИР губи международни позиции

Платежната система МИР, която дава на руснаците опция да пазарят онлайн и да употребяват кредитни и дебитни карти за заплащания в страната и на някои места в чужбина, в последно време е подложена на засилващ се напън, защото от ден на ден сътрудници отхвърлят да работят с нея, опасявайки се от западни наказания.

Разработена след 2014 година, платежната система и едноименните банкови карти, към този момент преобладават на съветския пазар с издадени над 287,3 милиона брояи към края на четвъртото тримесечие на 2023 година, или над половината кредитни и дебитни карти в страната, по данни на Руската централна банка (РЦБ). Москва разпореди на системата очаквания освен да конкурира американските " Виза " (Visa) и " Мастъркард " (Mastercard), само че и да даде на руснаците благонадежден метод за разплащане, независещ от трети страни.

Използването им в чужбина обаче върви по много скалист път, a значимостта им зад граница набъбна, откакто под натиска на глобите, наложени от Запада поради войната в Украйна, услугите на " Виза " и " Мастъркард " станаха недостъпни.

Миналата година съветските управляващи оповестиха, че 10 страни към този момент одобряват карти МИР, измежду които неизменимият съветски съдружник Беларус и латиноамериканските социалистически режими Куба и Венецуела, а още над 15 желаят да ги вкарат. Вместо обаче да се уголемява, този кръг стартира да се свива, изключително откогато през февруари тази година подразделението на министерството на финансите на Съединени американски щати, отговарящо за контрола върху задграничните активи, наложи наказания против съветската Национална платежна картова система (NSPK) - оператора на системата МИР, заявявайки, че Москва я употребява за заобикаляне на глобите. Още през 2022 година от системата се отхвърлиха Турция и Узбекистан, а през последните седмици към тях се причислиха и банките на Киргизстан и Армения.

" За да минимизират риска от вторични наказания ", банките в Киргизстан стопират да обработват преводи по карти МИР на 3 април за територията на страната, заяви операторът на националната платежна система " Елкарт " (Elkart).

Същия ден потреблението на съветските карти бе блокирано и в мобилната платежна система " Самсунг пей " (Samsung Pay), откакто в конкурентните платформи " Епъл пей " (Apple Pay) и " Google пей " (Google Pay) те не се одобряват още от началото на 2022 година - броени седмици измежду нашествието в Украйна. Междувременно се появи информация, че магазинът за мобилни приложения на " Андроид " (Android) " Google Плей " (Google Play) е свалил приложението " МИР пей " (MIR Pay) от платформата си.

Преди това, на 30 март същото направиха и банките в Армения, поради което бяха разкритикувани от Москва. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че решението е било взето от арменските управляващи под американски напън и съществено ще навреди на стопанската система на самата Армения, поради че руснаците са главната група задгранични туристи, идващи в кавказката страна, а арменският експорт за Русия се утрои през 2022 година и удвои в интервала януари-август 2023 година

Централната банка на страната настоя, че не е принуждавала комерсиалните банки да се откажат от съветската система, а Съюзът на арменските банки обоснова мярката с " риска от вторични наказания " от страна на Съединени американски щати.

Така кръгът на страните, работещи с картите МИР, последователно, само че праволинейно се свива.

Руската централна банка разгласи в отговор на всеобщите отводи, че " интензивно следва тактики за превъзмогване на тези провокации ". Първият й заместник-гуверньор Олга Скоробогатова показа проекти за надграждане на системата за бързи заплащания и разширение на мрежата от банкомати и ПОС-терминали на задгранични подразделения на съветските банки, посредством които да се правят трансгранични заплащания, съобщи Интерфакс.

Скоробогатова означи настоящи планове, ориентирани към обезпечаване на опция за потребление на финтех решения в непознати страни посредством системата за бързи заплащания.

Амбициозната цел на РЦБ за свързване на 30 страни към платежната система " Мир " до 2030 година остава непроменена, акцентира тя.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР