Платежната инфраструктура в България претърпя значително развитие през последните няколко

...
Платежната инфраструктура в България претърпя значително развитие през последните няколко
Коментари Харесай

Нина Стоянова, БНБ: Платежната инфраструктура на България ще бъде готова за въвеждане на еврото до края на 2023 г.

Платежната инфраструктура в България претърпя доста развиване през последните няколко години, имащо за цел въвеждането на модерни софтуерни решения и гарантиране сигурността на заплащанията. Подготовката за въвеждане на еврото несъмнено катализира и форсира този развой, като пазарните участници и Българската национална банка( БНБ) продължават интензивна работа по всички планове, заложени в Националния проект за въвеждане на еврото в България. Дейностите се развиват в период, като се чака до края на 2023 година платежната инфраструктура на страната да бъде подготвена за присъединение към еврозоната.  Това заяви Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “, при откриването на Финансов конгрес „ Иновации “, проведен от Асоциация " Банка на годината ".

Нина Стоянова акцентира, че до края на тази година ще бъде приключен планът за цялостна достижимост в границите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA) при осъществяване на кредитните преводи в евро от/към страната. Продължава подготовка за осъществяване на незабавни кредитни преводи в евро като продължение на към този момент въведените незабавни кредитни преводи в лв.. С миграцията на бюджетните заплащания към стандартите на SEPA, планувана за октомври 2023 година, приключва цялостното привеждане на платежната инфраструктура в сходство със SEPA стандартите. В резултат на това клиентите към този момент могат да се възползват от по-бързи и сигурни платежни интервенции, изясни Нина Стоянова.

Според нея нововъведенията в сегмента на платежните услуги дават ясно забележим резултат в статистическите данни. За поредна година се затвърждава наклонността към нарастване в главните индикатори при платежните услуги и най-много при тези, предоставяни по електронен път. През 2022 година е маркиран растеж с към 1/4 в броя на осъществените в страната безналични потребителски заплащания по отношение на миналата година. При броя на заплащанията с карти, издадени в България, имаме растеж с близо 1/3 по отношение на 2021 година Впечатляващ е и растежът при броя подредени заплащания с електронни пари за 2022 година, който се е нараснал с повече от 40% по отношение на 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР