Пластмасовите бутилки са едни от най-разпространените боклуци, които трябва да

...
Пластмасовите бутилки са едни от най-разпространените боклуци, които трябва да
Коментари Харесай

Път от пластмасови бутилки

Пластмасовите бутилки са едни от най-разпространените отпадъци , които би трябвало да събираме настрана, с цел да могат да се рециклират. Докато у нас този развой към момента не се е трансформирал в табиет, в Южна Африка са намерили забавно и потребно приложение на модифицираната пластмаса.

В страната има сериозен проблем с инфраструктурата, като над три милиарда $ годишно отиват за закърпване на дупки по пътищата . А едно от новаторските решения за него е обвързвано с решението на различен проблем - пластмасовите боклуци.

От лятото на тази година локалната компания Shisalanga Construction предлага опция на обичайното асфалтиране. Тя към този момент може да се похвали с първия път, направено от асфалт, подправен с рециклирана пластмаса .

400 метра от трасе в Клифдейл са покрити с еквивалента на близо 40 000 рециклирани двулитрови пластмасови бутилки от прясно мляко. И това е единствено началото.
 Снимка 451153

Специфичното е, че за ремонтите на пътища може да се употребява единствено рециклиран полиетилен с висока компактност . Бутилките, направени от него, се разтопяват при температура от 190 градуса и към тях се прибавят специфични субстанции.

Тази примес замества 6% от битумното (свързващо) вещество в асфалта и по този начин в един звук асфалт се съдържат сред 118 и 128 рециклирани пластмасови бутилки . По този метод пътната настилка става по-устойчива на ниски и високи температури, на огромно натоварване и мокрене.
 Снимка 451158

Освен това, се редуцират нездравословните излъчвания, които се отделят при процеса на асфалтиране. Цената на асфалта, който съдържа в себе си рециклирана пластмаса, не се разграничава от този на елементарния, само че от компанията производител са безапелационни, че той е по-добра инвестиция, тъй като му дават живот най-малко 20 години , написа CNN Business.

Вторият живот на рециклираните пластмасови бутилки има и друга плюс. За разлика от Европа, където огромна част от пластмасата се събира разделно, в Южна Африка тя се селектира на сметищата и би трябвало да има защо да се употребява, с цел да се случи преработката, която икономисва голямо количество отпадък, оставен да гние с години .
 Coca-Cola, Nestle, PepsiCo и Mondelеz International - най-големите замърсители с пластмаса в света
Кои са " най-мръсните " компании в света

Срамният лист на " цапащите " компании

Краткосрочните проекти на Shisalanga Construction включват полагането на 200 тона асфалт с пластмаса на централна автомагистрала . Ако анализите потвърдят, че технологията е устойчива и рентабилна, тя ще стартира да се употребява в цяла Южна Африка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР