Пластмаса. Дивани. Гуми. Найлонови торбички. Защитни маски. Всекидневно тези отпадъци

...
Пластмаса. Дивани. Гуми. Найлонови торбички. Защитни маски. Всекидневно тези отпадъци
Коментари Харесай

От птичи поглед: Замърсените води по света

Пластмаса. Дивани. Гуми. Найлонови торбички. Защитни маски. Всекидневно тези боклуци се изхвърлят във водите на Световния океан. Според Организация на обединените нации към 4 милиарда души по света изпитват мощен дефицит на вода в продължение на най-малко месец в годината, а към 1,6 милиарда души нямат достъп до чисто и безвредно водоснабдяване, оповестява „ Ройтерс”.

Докато Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации (ЦУР) се стремят да обезпечат достъп до чисти водоизточници и санитарни условия за всички по света до 2030 година, интернационалната организация декларира, че повече от половината население на Земята няма да има достъп до питейна вода до 2050 година

В същото време в най-богатите страни водата безусловно се прахосва, а някои от разрастващите се стопански системи я жертват в нискоефективни, мръсни, само че евтини производства.

С помощта на дронове фотографи на " Ройтерс " снимат нечистите водни пътища по света, с цел да накарат световната общественост да се замисли за последствията от всекидневните си дейности.
Снимка: Ройтерс
На една от фотосите се вижда изхвърлен диван, който лежи на брега на река Тиете в Бразилия, в която всеки ден се изхвърлят стотици необработени отпадни води и боклуци.
Снимка: Ройтерс
На идващия кадър са изобразени битови боклуци, запушили река Читарум в Индонезия, която се счита за една от най-замърсените на международната карта.
Снимка: Ройтерс
Дроновете съумяват да уловят и отпадните води, които се вливат в Ефрат в Ирак. Според географа доктор Джулия Браун от университета в Портсмут, в доста страни с интензивно потребление на вода за земеделие и индустрия, липсват безвредни питейни водоизточници.
Снимка: Ройтерс
Следва аспект от птичи взор на замръзналото езеро Байкал в Русия, което е един от най-чистите резервоари с прясна вода в света. Но замърсяването и растежа на водораслите в естествения контейнер повреждат микроорганизмите, гъбите и някои мекотели, които филтрират водите му. Заводът за хартия наоколо до езерото и неговите пречиствателни станции са били затворени преди седем години, само че съгласно локални медии от този момент замърсяването се е популяризирало доста.

От студена Русия чак до нечистия със сурови отпадни води залив Хан в гореща Африка - боклуците са на всички места.
Снимка: Ройтерс
Следващата фотография улавя мощно нечистия с канализация и боклуци речен канал в Куаутитлан, Мексико.
Снимка: Ройтерс
Околосветската обиколка завършва с аспект от високо на изгнилите дървета в токсично езеро до град Ятаган в Турция, в което се вливат отпадъчни и пепел от близката електроцентрала. Езерото съдържа тежки метали като селен, кадмий, бор, никел, мед и цинк, които изтичат в подпочвените води, снабдяващи градовете Ятаган и Мугла с питейна вода.

Снимка: Ройтерс
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР