Плащанията в брой остават в размер до 10 хил. лв.

...
Плащанията в брой остават в размер до 10 хил. лв.
Коментари Харесай

Плащанията в брой остават с таван до 10 хиляди лева

Плащанията в брой остават в размер до 10 хиляди лева Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание като одобриха на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

От Министерство на финансите бяха предложили таванът за заплащане в брой да бъде понижен до 5000 лева като мярка против сивата стопанска система. Но депутати разясниха, че с такива ограничения няма по какъв начин да бъде повлияно на сивата стопанска система. Депутати имаха оферти таванът за заплащане в брой да бъде изменен на 8 хиляди лева, на 15 хиляди и на 20 хиляди лева, само че всички те бяха отхвърлени.

Депутатите не одобриха и концепцията на Министерство на финансите заплатите в заведения за хранене с над две звезди наложително да бъдат изплащани по банков път. Но депутатите одобриха предлагането в заведенията за хранене с най-малко две звезди наложително да одобряват заплащания с банкови карти. Освен това заведенията за хранене на видно място ще би трябвало да слагат информация за опцията за заплащане с карта. Ако ресторант не приема заплащане с карта, ще му бъде наложена санкция от 500 лева до 2000 лева, а при наново нарушаване санкцията става двойна. Ако в ресторант няма табела, че одобряват заплащане с карта, ще бъде налагана санкция от 300 лева до 1000 лева.

Депутатите отхвърли предлагането на Министерство на финансите за въвеждане на “донос-бонус ”. Идеята беше, в случай че човек подаде сигнал в Национална агенция за приходите, че някой укрива налози или осигуровки, да получи 10% от в допълнение събраните доходи. Предложението беше отхвърлено, като в негова поддръжка гласоподаваха единствено депутатите от ППДБ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР