Плащането на руския газ в рубли е неприемливо искане, което

...
Плащането на руския газ в рубли е неприемливо искане, което
Коментари Харесай

Изнудване. Европа ще продължи да плаща руския газ в евро, а Путин сам ще го обръща в рубли

Плащането на съветския газ в рубли е недопустимо искане, което няма да бъде почетено, тъй като е в нарушаване на подписани дълготрайни контракти. Това е позицията на страните от Г-7 във връзка, с който от 1 април пазаруването на синьо гориво от Москва може да става единствено в рубли.

Подписаният от съветския президент документ е ориентиран към страните, които Кремъл дефинира за „ вражески “. Сред тях попадат всички членки на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада, Япония и други.

„ Плащането в рубли е недопустимо и ние призоваваме всички компании да не се преценяват с настояванията на Путин. Важно е дадем сигнал, че няма да бъдем изнудвани от Путин “, сподели министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек . Той добави, че са премислени всички разновидности за последствия, в това число прекъсването на съветския газ за Европа.

Подобна позиция беше изразена и от канцлера Олаф Шолц , както и от френския министър на финансите Бруно льо Мер .

„ Ясно споделих на съветския президент, че нещата няма да се трансформират и че фирмите желаят да заплащат в евро и ще продължат да го вършат “, сподели още Шолц по време на конференция с австрийския си сътрудник Карл Нехамер.

Италианското държавно управление заяви, че работи по координирането на общ европейски отговор против решението на Путин. Министърът на екологичния преход Роберто Синголани акцентира, че Рим има задоволително запаси, които да запасят равнищата на икономическа интензивност при положение, че доставките от Русия бъдат спрени.
Какво тъкмо желае Путин и по какъв начин ще го реализира?
В указът на Путин беше записано, че за съветските доставки би трябвало да бъдат разкрити сметки в съветски банки. Включен беше и механизъм, по който купувачите ще трансферират валута към специфични сметки в съветска банка. След това съветската валута ще се трансферира към обособена сметка, с която действително ще се вършат покупките.

Множество съветски банки бяха от западната стопанска система и пазари след наложените тежки наказания. Все още има такива, които работят и правят покупко-продажби.

„ Както се вижда, „ заплащането в рубли “ в действителност е заплащане във валута - а обменът в рубли се прави служебно от Газпром. По тази скица хем Западът ще продължи да заплаща във валута, хем Русия ще може да твърди, че се заплаща в рубли “, разяснява икономистът Георги Ангелов в профила си във Facebook.

Според анализатори на Ройтерс и Асошиейтед прес, главната цел на Путин е прекъсването на пропадането на съветската рубла, която доближи рекордно ниски стойности след началото на войната.

„ Това, което звучеше грандиозно, се трансформира единствено в стихия в чаша вода. Като я трансформира в главен адресат на пари за газ, Путин слага спомагателен щит върху глобите против „ Газпромбанк “, споделя пред Ройтерс Джак Шарпъл от Инстутута за енергийни изследвания в Оксфорд.

Руската стопанска система беше съществено повлияна след налагането на тежки наказания поради войната в Украйна. Заедно с това десетки водещи западни компании напуснаха Русия и стопираха да работят за съветския пазар.

Кремъл разпореди разнообразни ограничаващи ограничения за съветските жители и фирмите в опит да подтиква закупуването на съветска валута и разплащанията с нея.

Заради високата степен на енергийна взаимозависимост, с които по допустимо най-бърз метод да бъдат открити разновидности за диверсификация на доставките на природен газ, нефт, въглища и други енергийни запаси.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР