Плащаме данъците с 5% отстъпка от утре Ставката на данък

...
Плащаме данъците с 5% отстъпка от утре Ставката на данък
Коментари Харесай

Плащаме за основното жилище половин налог

Плащаме налозите с 5% отстъпка от на следващия ден

Ставката на налог здания остава непроменена и тази година - 1.8 промила върху данъчната оценка. Тя пък се дефинира според от типа на парцела, местонахождението, площта, структурата и овехтяването му.

Основното жилище продължава да се таксува с 50% отстъпка. По-високо понижение - 75%, употребяват само хората с понижена работоспособност сред 50 и 100%.

Ако имате два парцела - в София и в Пловдив да вземем за пример, посочвате едното като главно и ползвате отстъпката. За втория дом се дължи цялостният размер на данъка, обясниха чиновници на " Местни налози и такси ". Попълва се особено заявление, в което слагате отметка в графата " не главно жилище ". Няма точни инструкции кое жилище е главно и какъв брой дни би трябвало да се населява, с цел да се смята за такова. По смисъла на §1, т. 2 от Закона за локалните налози и такси „ Основно жилище " е парцелът, който служи за облекчаване на жилищните потребности на жителя и на членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината. Шикалкавенето да се напишат два парцела за съществени, нищо че са в две разнообразни общини, не е целесъобразно. При засечка хитреците могат да отнесат санкция до 400 лв. за погрешно посочени данни. Санкциите за юридически лица и еднолични търговци е от 500 до 3000 лв..

Не се таксуват с налог недвижимите парцели с данъчна оценка до 1680 лева в това число. Извън обсега на закона остават църкви, манастири, читалища, постройките на Български червен кръст, музеи, галерии, библиотеки. Те не дължат заможен налог, само че такса боклук - да.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР