Плашещо видео обиколи мрежата. В него повече от 150 мъже,

...
Плашещо видео обиколи мрежата. В него повече от 150 мъже,
Коментари Харесай

Фашистки поздрав в центъра на Рим от над 100 мъже потресе Италия, но Мелони не се впечатли

Плашещо видео обиколи мрежата. В него повече от 150 мъже, облечени в черно, са вдигнали десните си ръце във фашистки привет в центъра на Рим. Кадрите провокираха неспокойствие на всички места, с изключение на в кабинета на италианския министър председател Джорджия Мелони.

Събитието, което в този момент се проверява от специфичния антифашистки полицейски отдел на Рим, се състоя вечерта на 7 януари. То отбелязва 46-ата годишнина от клането в Ака Ларенция. Тогава трима млади неофашистки бойци от Италианското обществено придвижване (MSI) бяха погубен на улица с това име.

Двама, Франко Бигонцети и Франческо Чавата, бяха убити от обвинени леви деятели на улицата пред централата на партията MSI

Третият, Стефано Рекиони, от полицейски чиновник, реагиращ на безредиците против първите убийства.

Никой в никакъв случай не е бил упрекнат в убийствата от 1978 година

Във видеоклиповете, снимани от фенове предишния уикенд, поздравяващите мъже могат ясно да бъдат чути да викат „ участва “ три пъти, до момента в който подвигат дясната си ръка.

След това надават общ неофашистки военен зов: „ За всички паднали приятели “.

Възпоменание за гибелта на тримата мъже се организира всеки 7 януари. Полицията обезпечава сигурност както при левите, по този начин и при десните администрации. На нея непроменяемо участват представители на двете крайности на политическия набор, които поставят венци на паметника на младите мъже.

Партията MSI израсна от пепелта на Националната фашистка партия на Бенито Мусолини, откакто беше разрушена в края на Втората международна война, когато диктаторът беше свален и погубен.


Това е партията, посредством която Мелони за първи път влезе в политиката. Тя ръководеше MSI, преди да я сплоти в своя лична по-умерена партия Братя от Италия, която завоюва предварителните избори през 2022 година

Мелони е участвала на честването на Via Acca Larentia доста пъти в предишното, съгласно нейните лични обществени медии, само че в никакъв случай като министър-председател

Няколко членове на партията на Мелони, в това число Франческо Рока, началник на района Лацио, където се намира Рим, и културният аташе на Рим Мигел Готор, който е част от опозиционната Демократическа партия, участваха предишния уикенд. Готор и Рока поставиха венец на монумент на починалите деятели, само че си потеглиха преди да бъде изпълнен фашисткият привет, оповестиха от офисите им пред CNN.

Италианската съпротива, в това число водачът на Демократическата партия Ели Шлайн, прикани Мелони да забрани неофашистките групи.

Докато италианската конституция не разрешава фашистката идеология, в цялата страна към момента има монументи на фашисткото минало на Италия. Един от тях е обелиск с името на Мусолини пред Олимпийския стадион в Рим.

Това е комплицирана област и законът – както доста в Италия – е двузначен

Да бъдеш „ апологетик “ на остарелия фашизъм е закононарушение в Италия. Но неофашистките групи не са противозаконни. Такива групи постоянно внимават да не одобряват намерено фашистка идеология в своите конституции.

Фашистките сувенири или жестове като фашисткия привет не са противозаконни, нещо, което съгласно критиците би трябвало да се промени.

„ Това е Рим, 7 януари 2024 година Изглежда като 1924 година “, написа Шлайн в обществените медии с изображение на поздрава. „ Случилото се е неприемливо. Неофашистките групи би трябвало да бъдат разпуснати. “

Призовавайки държавното управление да осъди поздрава, Ноеми Ди Сеня, президент на Съюза на италианските еврейски общности, сподели, че законите би трябвало да бъдат затегнати. Той нерече тези дейности „ рискова носталгия “.

„ От доста дълго време призоваваме за усилване на регулациите по отношение на носталгията по неофашизма “, сподели тя.

Епизодът беше наказан и от заместник-министъра на Мелони и външния министър Антонио Таяни – в този момент началник на партията Forza Italia след гибелта на Силвио Берлускони

Той сподели, че неговата партия е антифашистка и че никоя партия не би трябвало да чества диктатурите.

Мелони не беше на възпоменателната гала в неделя вечерта. Но разяснява „ шума “, като разяснява реакцията и апелите към нея да забрани „ офанзивите “ на неофашистки групи.

„ Това държавно управление продължава да дава отговор на безпричинните офанзиви и експлоататорски разногласия от последните дни от някои опозиционни партии с обстоятелства и резултати “, написа тя във Фейсбук.

Говорител на Мелони сподели, че министър председателят евентуално няма да разяснява повече.

Свидетел, който живее на улицата, където се организира честването, сподели пред CNN, че това се случва всяка година. Включително и фашисткият привет.

„ Всяка година те почитат паметта на убийствата и слагат цветя на паметника. И всяка година, откакто високопоставените лица си тръгнат, вършат привет “, сподели Мария Калдероне пред CNN. „ Шокиращото е, че след 46 години това едвам в този момент притегля вниманието. “

Паоло Беризи, италиански публицист от La Repubblica, който живее под полицейска протекция поради своите репортажи за неофашизма и който се снабди с проклетото видео, сподели пред CNN, че повода фашизмът да е „ към момента на мода “ в Италия е, че той „ в никакъв случай не си е отишъл. ”

„ Фашизмът не е артикул на държавното управление на Мелони “, сподели той пред CNN. „ Фашизмът в Италия в никакъв случай не е умирал. Беше надвит военно, само че не беше надвит културно… По някакъв метод е в стомаха на страната и се появява още веднъж в моменти на уязвимост. “

Това е в контрастност с други страни като Германия, които имат нулева приемливост към други форми на фашизъм. Беризи сподели, че „ в този миг неофашистките групи се усещат предпазени от мълчанието на Мелони, нейната неизясненост. Мелони не може да прекъсне връзката с предишното си. В прочут смисъл тя е пленник на предишното си.

Главният прокурор на Рим стартира следствие на събитието, с цел да откри дали някой е нарушил закона с фашисткия привет

Италианският отдел за общи следствия и специфични интервенции (DIGOS) е разпознал 150 участници, всички мъже, от които девет са известни десни бойци с предходни наказателни обвинявания, свързани с фашизма, съгласно представител на организацията.

През първата си година на власт Мелони потвърди обещанието си, че се е дистанцирала от неофашисткото си образование. Тя се трансформира в един от най-умерените водачи в Европа. Мелони даже беше похвалена за водачеството си по въпроси, вариращи от Украйна до миграцията.

Но нейното безмълвие по вътрешния проблем, който в този момент раздрусва страната, може да промени всичко това

Във вторник Европейският парламент в Страсбург ще прегледа случая, когато разисква възраждането на неофашизма в Европа. Юън Макфий, представител на социалдемократите в Европейския парламент, предизвести, че възнамеряват да одобряват съществено дебата.

„ Намираме мълчанието на министър-председателя за още по-смущаващо и се чудим за какво тя не осъди събитията от 7 януари “, сподели Макфий преди срещата във вторник, съгласно италианските медии. „ Дебатът става нужен и е значимо Народното събрание да направи това, което Мелони наподобява не може да направи: т.е. да осъди случилото се. “

Източник: CNN/Превод: SafeNews

Още вести четете в категорията Свят 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР