Плановете за оттегляне на Ангела Меркел разпалват дебат за наследника

...
Плановете за оттегляне на Ангела Меркел разпалват дебат за наследника
Коментари Харесай

Плановете за оттегляне на Ангела Меркел разпалват дебат за наследника й

Плановете за отдръпване на Ангела Меркел разпалват спор за наследника ѝ, написа английският вестник The Guardian, цитира Фокус.Решението на Ангела Меркел да не бъде преизбирана като началник на Християндемократическия съюз (ХДС) ще докара до яростна борба за бъдещата посока на партията, която може да докара до края на политическата кариера на немския канцлер доста преди плануваната дата на отдръпване през 2021 година.

Така тя се надява да потуши горчивите държавни битки, които доведоха спад на поддръжката, както за нейната дясноцентристка партия, по този начин и за Германската социалдемократическа партия (ГСДП).Но доста наблюдаващи считат, че тя може да бъде принудена да се отдръпна като канцлер още през идната година, тъй като изборът на нов водач на партията й е единствено едно от редица вероятни разстройства, които биха могли в допълнение да дестабуилизират страна, която се счита като канара на политическа непоклатимост през по-голямата част от нейното ръководство.

" Тя е решена да остане ", сподели Йозеф Джанинг от Европейския съвет за външните връзки в Берлин. - Но откакто бъде определен наследникът й, натискът ще бъде огромен за подготовка на акцията за нов претендент за канцлер... Тя ще се съпротивлява. Но никой немски канцлер в никакъв случай не е можел да режисира края на своя мандат.Засега по-либералните поддръжници на Меркел в ХДС наподобява поддържат тактиката си, вярвайки, че изоставянето на партийното управление може да я направи по-ефективна като канцлер, като я сложи над вътрешните съперничества на партията.

Десният блок обаче е песимистичен. Консервативните хардлайнери са изказали рецензии към Меркел след решението ѝ от 2015 година да допусне в Германия повече от 1 милион търсещи леговище по време на миграционната рецесия в Европа, като изострят офанзивите си след слабите резултати на ХДС от федерални избори през 2017. Тяхната съпротива се е втвърдила след пагубните резултати на изборите от ХДС и нейната сестра партия Християнсоциалният съюз в Бавария и Хесен по-рано този месец.

Някои представители на това крило, в това число десният народен представител от ХДС Йоахим Пфайфър, намерено приканват за смяна на върха на държавното управление преди идващите федерални избори. " Това не може да бъде бизнес както нормално ", сподели Пфайфер.Колко дълго Меркел ще остане канцлер, може да зависи от нейния правоприемник Анегрет Крап-Каренбауер, необятно известна като АКК, актуалният общоприет секретар на ХДС, постоянно е описвана като определена за правоприемник на Меркел и няма да й основава ненужни проблеми.Двама други, които са имат упоритости за лидерското място обаче - министърът на опазването на здравето Йенс Спан, изострен критик на политиката на канцлера за бежанците, и Фридрих Мерц, архи-консервативен някогашен началник на парламентарната група на ХДС и противник на Меркел, който удостовери кандидатурата си във вторник - може да направи позицията й толкоз неуместна, че бързо да стане несъхранима.

" Ако завоюва Спан, тогава в действителност ще стане доста комплицирано ", сподели Александър Кларксън, учител по немски и европейски проучвания в Kings College в Лондон. " Той би желал да отиде на предварителни избори. Тя ще се стреми да остане, в случай че завоюва Спан.На фона на обичайния политически пейзаж на Европа, консерваторите в Германия са изправени пред екзистенциална алтернатива.С недоволни гласоподаватели, изоставящи ги както поради извънредно дясната „ Алтернатива за Германия “, по този начин и поради про-ЕС, приветстващите бежанци Зелени. Имитирането на националистическата изразителност на „ Алтернатива за Германия “- както опита ХСС в Бавария - не съумя.

Но отбраната на демократичния център, както се опитваше Меркел толкоз дълго, явно също не работиЗаплахата за старателното обмисляне на Меркел идва освен от личната й партия, само че и от съдружния й сътрудник. След изборите в Бавария и Хесен, в които гласуването на ГСДП се е свило на половина, доста членове на партията считат, че единственият метод да се спре стръмният ѝ спад може да бъде отдръпване от държавното управление.Консервативният министър на стопанската система Петер Алтмайер предсказа във вторник, че обединението ще продължи макар загубите.Но една анкета предходната седмица откри, че единствено 24% от немските гласоподаватели са подготвени да гласоподават за ХДС/ХСС на идващите федерални избори, като 15% поддържат ГСДП. Това би довело социалдемократите зад " Алтернатива за Германия ", които се поддържат от 16%, а Зелените - явно в този момент се готвят да изместят ГСДП като най-голямата политическа мощ вляво от центъра - на 20%.Един по-нисък резултат от изборите за Европейски парламент през идващия май и още три сложни провинциални вота, които се чакат идната есен, на всички от които се чака „ Алтернтива за Германия “ да получи положителни резултати биха могли да окажат неизпълним напън върху водача на ГСДП Андреа Налес да изтегли партията на държавното управление. " Ако ГСДП попада под 20% изключително в Бранденбург, те могат да се паникьосат ", сподели Кларксън.

" Те знаят, че предварителните избори няма да им помогнат; инстинктът им е да се придържат. Но един в действителност неприятен резултат идната есен може да промени това. " Наслес сподели във вторник, че до септември 2019 година, когато партията би трябвало да организира промеждутъчен обзор на ролята си в обединението, ГСДП " ще може да реши дали това държавно управление към момента е подобаващото място за нас ".Някои анализатори считат, че партията е паднала толкоз надалеч от мечтаното електорално утвърждение, че в никакъв случай няма да рискува предварителни избори и че Меркел ще се успее да се отдръпна безпрепятствено. Много неща обаче биха могли да объркат този проект преди 2021 година

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР