Плановете, представени до момента от страните-членки на ЕС за изразходване

...
Плановете, представени до момента от страните-членки на ЕС за изразходване
Коментари Харесай

Плановете на държавите в ЕС за кризисния бюджет от 1,8 трлн. евро - на поправителен

Плановете, показани досега от страните-членки на Европейски Съюз за консумиране на рекордните 1,8 трилиона евро за възобновяване на стопанските системи, унищожени от Covid-19, не съдържат задоволително промени и би трябвало да бъдат усъвършенствани, безапелационни са в Европейската комисия. Това оповестиха трима дипломатически източници, представени от. 

Оценката на Европейска комисия, споделена с пратеници от 27-те държави-членки на съвещание при закрити врата на 7 януари, акцентира тежката борба, пред която е изправен Европейският съюз при харченето на толкоз доста пари. Бюрокрацията, политическите разногласия и опитът с измами рискуват да попречат на напъните за слагане на страните от Европейски Съюз на по-равномерна основа след пандемията, която задълбочи разликите сред небогати и богати из целия континент. 

" В проектите липсват структурни промени, стратегическа визия, съответни цели и доходност. Предстои да се свърши доста работа ", сподели брюкселски посланик, предавайки рецензиите на Комисията на срещата.  Втори посланик съобщи, че Комисията е подчертала, че някои проекти не са задоволително съответни и липсват измерими цели. Трети прибавя: " Повечето държавни управления са положителни в харченето на пари, само че не са толкоз положителни в промените. Те би трябвало да актуализират тези проекти, с цел да получат средствата. Те би трябвало да работят доста, с цел да могат бързо да усвоят парите и да ги похарчат за прилични планове ". 

Става въпрос за 1,1 трилиона евро от бюджета на блока за интервала 2021-27 година и спомагателни 750 милиарда евро от първото взаимно заемане в Европейски Съюз.
Комисията не прецизира кои страни са показали най-лошите проекти, споделят източниците. 

27-те страни членки имат период до края на април да показват дефинитивни оферти на Комисията. След това те би трябвало да бъдат утвърдени от другите страни от Европейски Съюз, преди, както се чака, парите да стартират да текат през втората половина на годината. 

" Ако тези предварителни проекти не бъдат усъвършенствани, в случай че са отпадък, те не би трябвало да бъдат признати от Комисията. Дори и да бяха, чистите платци щяха да блокират ", сподели третият събеседник на организацията, визирайки по-богатите държави-членки като Нидерландия, които са изключително твърди в желанията си да не толерират разхищения. 

Досега по-малко от половината от страните от Европейски Съюз са показали първичните си проекти, а Комисията е споделила на останалите да побързат, с цел да се избегне закъснение при изплащането на пари, предопределени да извадят блока от рекордна криза, разкриват още източниците. 

Европейският стопански комисар Паоло Джентилони съобщи в понеделник, откакто разиска националните проекти за възобновяване със страните от Еврозоната, че е реализиран „ добър прогрес “, само че че е належащо " да се усили упоритостта за промени ". Много планове на проекти би трябвало да бъдат " подсилени "  с повече детайлности за периодите, задачите и стадиите, с цел да се подсигурява, че парите се изразходват добре, сподели още той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР