Плановете на германската авиокомпания Lufthansa да придобие 41% от държавната

...
Плановете на германската авиокомпания Lufthansa да придобие 41% от държавната
Коментари Харесай

Брюксел каза да: Пред Lufthansa няма пречки да придобие ITA Airways

Плановете на немската самолетна компания Lufthansa да придобие 41% от държавната италианска ITA Airways най-сетне ще се осъществят, осведомиха двете сдружения.

Европейската комисия разгласи, че е одобрила договорката на стойност 325 млн. евро след месеци на съмнение, договаряния и търсене на вероятни решения. Очаква се процедурата да завърши през четвъртото тримесечие на 2024-та.

Веднага откакто Lufthansa получи " зелена светлина " за договорката, основният изпълнителен шеф Карстен Шпор съобщи, че ръководената от него компания към този момент обмисля опцията да усили каузи си в италианската ITA Airways до 90% в границите на идната година. По всяка възможност това ще бъде последвано от закупуването и на останалите 10%.

Липса на конкуренция и незабавни ограничения

В основата на зародилия проблем бяха опасенията на Европейска комисия, че заради лимитираната конкуренция пасажерите от и до Италия биха били пострадали от занижено равнище на услугите и по-високи цени.
 Авиационният бранш в Европа се консолидира: Защо това е неприятно за пасажерите?
Авиационният бранш в Европа се консолидира: Защо това е неприятно за пасажерите?

В момента в ход са няколко придобивания

В тази връзка през януари еврокомисията за първи път блокира договорката и стартира следствие по въпроса.

Като опит да успокоят регулаторните органи, Lufthansa и италианското държавно управление се споразумяха да улеснят осъществяването на полети на къси дистанции от конкурентни самолетни компании до страни от Централна Европа. Освен това се задължиха да си поделят с тях слотовете за кацане на летището в Милано.

Също по този начин бе взето решение в интерес на бъдеща конкуренция по маршрутите на дълги дистанции - сред Италия, Съединените щати и Канада, а точно - замяна на слотове за кацане и възстановяване на полетните връзки.
 Снимка 673049
Източник:

Петата " татковина "

Lufthansa към този момент на процедура ръководи няколко огромни летища в Европа посредством четирите самолетни компании, които понастоящем съставляват нейната мрежа. Това са Lufthansa, австрийската Austrian, швейцарската SWISS и белгийската Brussels Airlines.

Сега, наподобява, към листата ще се прибави още една " татковина " за немския авиопревозвач. Ще донесе ли сходна консолидация дълготрайни позитиви за пътуващите, или ще се отрази пагубно на пазара, следва да забележим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР