Планк е упражнение, което мобилизира всички групи мускули. То е ...

Планк е упражнение, което мобилизира всички групи мускули. То е

5 грешки, които правим при упражнението планк

Планк е упражнение, което активизира всички формации мускули. То е прелестен метод да стегнете цялото тяло, да развиете мускулатурата си и да отслабнете. Това упражнение макар че изисква характерно внимание при осъществяване, като множеството извършения. По този метод се покачва успеваемостта му, а тялото се защищава от пострадвания и контузии.

За да вършиме упражнението планк вярно, тъй че то да ви носи единствено изгоди в отслабването и стягането на тялото, не би трябвало да допускате някои неточности. Кои?

Извивате гърба

Планк на британски значи дъска. Това значи, че при осъществяването на това упражнение гръбнакът ви би трябвало да е прав като дъска. Нещо повече – цялото ви тяло от главата до върха на пръстите на краката би трябвало да образува една права линия. Една от най-често срещаните неточности при осъществяването на планк е извиването на гърба. То носи значителен риск от контузии на гръбнака, прешлените, болки в ставите на раменете, тазобедрените стави, коленете. Извивайки гръбнака си, вие измествате центъра на тежестта на тялото, като по този метод не напрягате вярно мускулните формации и натоварвате ставите.

Гледате по-горе или напред

Много хора гледат инстинктивно напред, когато вършат планк. Това е неточност, която може да навреди на гръбнака ви. Когато вършиме планк е значимо да наведете главата си по този начин, че вратът да образува права линия с гърба. Така упражнението ще е дейно, а гръбнакът ви защитен.

Повдигате или отпускате бедрата

Когато изпълнявате планк е допустимо инстинктивно или под натиска на напрежението на мускулите да повдигнете бедрата си по-горе дружно с таза или пък да ги смъкнете надолу под линията на гръбнака. И в двата случая това прави упражнението неефективно и слага гръбнака и ставите в риск. Бедрата би трябвало да са стегнати и да влизат в правата линия, формирана от върха на пръстите на краката до главата.

Източник: dnes.bg