Планираното увеличение на цената за таксиметров превоз в община Пловдив

...
Планираното увеличение на цената за таксиметров превоз в община Пловдив
Коментари Харесай

Такситата в Пловдив поскъпват

Планираното нарастване на цената за таксиметров транспорт в община Пловдив ще бъде в границите на 10 %, оповестиха от Националната асоциация за отбрана на превозвачите и таксиметровите водачи. Новите цени към момента не са избрани дефинитивно, защото сега тече публично разискване на новата разпоредба, която ще дефинира оптималните и минималните им прагове. Проектът е оповестен на уеб страницата на Община Пловдив за публично разискване на 17 май.

В плана е заложено минималната цена да стане 1,19 лв. на километър денем, а оптималната – 1,80 лв. на километър. Нощната цена пък би трябвало да е най-малко 1,29 лева./км и най-много 1,90 лева./км. В момента пловдивчани заплащат за таксиметрови услуги 1,09 лева денем и 1,19 лева през нощта. 

Първоначалната такса след повикване е закрепена на 1,95 лева за дневна цена и 2,05 лева за нощна. В остарялата разпоредба размерът на таксата за престой е 0,30 лева на минута. Ако промените на цените влязат в действие, таксиметровите водачи ще имат правото сами да дефинират ценоразписа си в границите на планувания най-малко и най-много. 

По мотив идното нарастване на цените за таксиметров транспорт от Националната асоциация за отбрана на превозвачите и таксиметровите водачи излязоха с отворено писмо, в което опровергават популяризирана информация, съгласно която нарастването на цените ще бъде тройно. 

" Таксиметровите транспорти няма да нарастнат тройно. Да, ще има покачване на цената на предлаганата услуга, само че ще бъде по-малко от 10 % ", сподели за Българска телеграфна агенция Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията. Той добави, че от 2014 година до момента всички претенции за нарастване на цените са били отхвърлени, заради което сега оптималните възможни цени в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове. 

Националната асоциация за отбрана на превозвачите и таксиметровите водачи входира до Общински съвет - Пловдив искане за актуализиране на цените на таксиметровите услуги на 28 февруари 2024 година, а на 29 април беше извършена среща за координиране по това искане. За да влязат в действие новите цени, е належащо плануваните промени в наредбата да бъдат гласувани от Общинския съвет. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР