Планираният соларен парк в язовир Огоста край Монтана ще е

...
Планираният соларен парк в язовир Огоста край Монтана ще е
Коментари Харесай

Промяна в плановете: соларният парк в яз. "Огоста" ще е между 500 и 800 мегавата

Планираният слънчев парк в язовир " Огоста " край Монтана ще е с мощ сред 500 и 800 мегавата, а не към един гигават, каквито бяха. Това разгласи в изявление за Българска телеграфна агенция Крум Василев, който е ръководещ сътрудник в България на компанията " Профайн Енерджи " (Profine Energy), която има намерение да влага в този план.

Това би бил първият плаващ слънчев парк в България и по думите на Василев той може да проработи до 4 години. Допълни, че размерът на инвестицията зависи от размера на слънчевия парк, като 1 мегаватчас конфигурирана мощ ще коства към 1 млн. евро, като " в случай че е 800 мегавата - 800 млн. евро, в случай че е 500 мегавата - 500 млн. евро ".

 Нинова сезира прокуратурата за инвестиция, с която служебният министър се хвали Нинова сезира прокуратурата за инвестиция, с която служебният министър се хвали

По думите му размера на плаващия слънчев парк зависи от няколко неща. Първото е положението на самия язовир. След това - какво ще разреши страната. Първоначалните упования на " Профайн Енерджи " са били, че може да се употребява целият язовир, само че след това се оказва, че би трябвало да има разстояние от стената. В последна сметка могат да се употребяват към 850 хектара от язовир " Огоста ", чиято повърхност е 2000 хектара.

Василев твърди, че проблем с рибната популация в язовира нямало да има и митингите, които назряват измежду локалните поданици, живеещи наоколо до язовира, се дължали на незадоволителната осведоменост. Уточни, че компанията възнамерява да стартира осведомителна акция, откакто завърши с изследванията.

Строежът на слънчевия парк се чака да стартира след към 2 години, а стартирането му в употреба ще бъде към година и половина - две, след началото на градежа.

По думите на Василев компанията е построила сходни плаващи паркове в Германия, Австрия, Нидерландия и Испания.

В края на предходната година немската компания " Профайн Енерджи " подписа протокол с представители на служебното държавно управление за капиталово желание. Документът не поражда каквито и да било отговорности за страната.

Проектът към този момент на екоорганизации, а водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подаде сигнал в прокуратурата против плана на немската компания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР