Планираните за 13 и 14 юли 2019 г. изпитания на

...
Планираните за 13 и 14 юли 2019 г. изпитания на
Коментари Харесай

Успешно завършиха изпитанията за работа на повишена мощност на пети блок на "Козлодуй"

Планираните за 13 и 14 юли 2019 година тествания на пети блок на атомната централа «Козлодуй» приключиха сполучливо, с което бе доказана работоспособността на оборудването при нараснала мощ в разнообразни експлоатационни режими, оповестиха от централата.

Всички действия по обособените стадии на одобрената стратегия за осъществяване на тестванията си били изпълнени според планувания график и в 13:28 часа през днешния ден блокът е бил включен в енергийната система на страната.

Предстои резултатите от тестванията да бъдат систематизирани в отчет, който ще бъде възложен в Агенцията за нуклеарно контролиране.

По-рано през годината приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ " Козлодуй ". " Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ " Козлодуй " е един от главните цели на държавното управление в енергийната област. Неговото осъществяване ще даде гаранция за сигурността на електроенергийните доставки за българските консуматори ", разяснява тогава Теменужка Петкова.

По думите на енергийния министър удължаването на живота на двата блока в атомната централа е доста сериозен запас за българската енергетика. " Чрез него жителите и бизнесът ще могат и в бъдеще да употребяват чиста сила на налични цени ", сподели тя и напомни, че лицензът за работа на пети блок към този момент бе продължен с 10 години от Агенцията за нуклеарно контролиране и в този момент следва това да се случи за шести блок.
" АЕЦ " Козлодуй " извършва плануваните за това ограничения напълно със лични средства. За предходната година централата има облага от 167 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР