Планираните от правителството и енергийния регулатор мерки в помощ на

...
Планираните от правителството и енергийния регулатор мерки в помощ на
Коментари Харесай

Помощта за тока на малките фирми е за сметка на ЕРП-тата

Планираните от държавното управление и енергийния регулатор ограничения в помощ на дребните компании, които не са избрали търговец на ток на свободния пазар, а са останали при снабдител на последна инстанция (ДПИ), ще са едва облекчение за дребния бизнес, само че ще източат финансов запас от ДПИ, каквито са притежателите на електроразпределителните мрежи и на публичните снабдители на ток ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ".

Такъв е изводът на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) във връзка препоръчаните от държавното управление и енергийния регулатор промени в методиката за образуването на цените на доставчиците последна инстанции, които кардинално са по-високи от тези на борсата на ток. Причината е, че ДПИ в никакъв случай не могат да знаят дали би трябвало да доставят на нов клиент сила и по този начин не могат добре да си вършат балансите и са принудени също да купуват на по-високи цени. Тарифите на ДПИ би трябвало да имат дисциплиниращ резултат и компаниите да не остават при тях, а да си подписват контракт с търговец. Въпреки това 41 на 100 от небитовите клиенти, които трябваше от 1 юли 2021 година да са на свободния пазар, в действителност са на ДПИ, което и постанова приемането на обезщетения и за тях.

Според оповестеното от държавното управление желание, от ноември 2021 година до края на януари 2022 година дребните компании ще заплащат сред 15 и 30 лева по-малко за мегаватчас употребена електрическа енергия. Промените в методиката към този момент бяха разисквани навън съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране предишния петък

Анализът на Института за енергиен мениджмънт сочи, че краткотрайната мярка ще има най-малък ценови резултат за клиентите за сметка на сериозен финансов риск за енергийните компании и внасяне на спомагателна неустойчивост в енергийния бранш.

По създание, методът на работната група на КЕВР залага на мощно орязване на приходите на ДПИ лицензиантите, като съществена мярка за понижаване на цените за небитовите клиенти - частни, държавни и общински компании и бюджетни структури - получаващи електроснабдяване от този тип снабдители.

По публични данни на КЕВР, от ДПИ се доставят 256 хиляди небитови консуматори на ниско напрежение, които не са си намерили търговец на свободен пазар, и в този момент за тях се отклоняват средства от доставчиците, показват от ИЕМ.

Това става посредством слагането на таван краткотрайно на компонентата за активността " доставка на електрическа сила от ДПИ ", която е самостоятелен от техните разноски. Таванът ще е 5 на 100, само че не повече от 10 лева./МВт. " Заедно с това, трансформира се и формулата за пресмятане на цената на ДПИ като съотношението цена на пазара ден напред и цената за дефицит на балансиращия пазар (която е по-високата – б. ред.) се трансформира от 80:20 на 90:10. По този метод в допълнение се опорочава функционалността на доставчика от последна инстанция, защото се основава нов сегмент с контролирани цени ", декларират от ИЕМ.

" В резултат, клиентите няма да заплащат действителните разноски за покупка и балансиране на сила, а разликата сред разноски и доходи ще се покрива от ДПИ лицензиантите, които към този момент ще имат и граница на приходите си. Всичко това се случва, откакто от това лято ДПИ лицензиантите са принудени да осъществят неимоверно повече разноски за обслужването на внезапно нараствания брой дребни икономически и бюджетни клиенти, които не си откриха снабдител от свободен пазар и бяха служебно трансферирани на ДПИ по силата на настоящите правила ", отбелязва се още в разбора на енергийните специалисти.

Според тях за 2/3 от клиентите на ДПИ облекчението ще е едвам 1-2 лева месечно, защото потреблението на тези компании е колкото на средностатистическо домакинство.

" Цената за този най-малък резултат, който не взема решение генералния проблем с високите цени на електрическата енергия, обаче, ще бъде програмиран недостиг в приходите на ДПИ фирмите. Този недостиг ще засегне освен тяхната финансова непоклатимост, само че и ролята им на " незабавна помощ " в българската енергетика ", предизвестяват от института.

В разбора се отбелязва още, че без значение от смяната в цената, препоръчана от КЕВР, болшинството клиенти на ДПИ (особено общинските и ВиК дружествата) от дълго време изпитват усложнения да си покриват месечните разноски за електрическа енергия и това също се отразява на финансовото положение на ДПИ лицензиантите.

" Безспорно би трябвало да се намерят механизми да се понижи финансовата тежест за небитовите клиенти (особено като се има поради бъдещото излизане на битовите консуматори на пазара и фактът, че още веднъж може да се изпадне в сходна ситуация), само че тези механизми не би трябвало да са за сметка на който и да било различен участник в енергийния пазар – било то частна или държавна компания. И евентуално е време страната да отговори на въпроса за какво липсваше ясна, продължителна и ориентирана осведомителна акция към дребния бизнес, вместо да се търси метод по какъв начин един проблем да се трансферира от болната на хубавичко глава ", показват още от
Института за енергиен мениджмънт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР