Планираните инвестиции за екологични инфраструктурни проекти за регионите през 2018

...
Планираните инвестиции за екологични инфраструктурни проекти за регионите през 2018
Коментари Харесай

Чрез фондовете на МОСВ инвестициите в общински екопроекти ще надхвърлят 100 млн. лв. през 2018 г.


Планираните вложения за екологични инфраструктурни планове за районите през 2018 година са огромни, което допуска и доста сериозна строителна активност. Това сподели през днешния ден зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на дискусионния конгрес „ Строителството през 2018 година – вероятности и провокации “, проведен от Камарата на строителите в България (КСБ). Тя добави, че с изключение на по оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) 2014-2020 година, през 2018 година Министерство на околната среда и водите дава в допълнение средства на общините. Чрез Предприятието за ръководство на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС) и Националния поверителен екофонд (НДЕФ) се обезпечава финансов запас за над 100 млн. лева Средствата се разпределят за планове на общини, ориентирани към рекултивация на остарели депа, доизграждане на ВиК инфраструктура, възстановяване на оборудванията и мрежата за минерални води, както и за енергийна успеваемост в обществени здания.

Един от акцентите в политиката на Министерство на околната среда и водите е намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса и жителите. Голяма стъпка в тази посока е направена в Министерство на околната среда и водите, което първо приложи стандартизирани документи за публични поръчки при създаване на пречиствателни станции и ВиК мрежа, напомни Николова. Документацията е направена взаимно с КСБ и отразява опита, насъбран от към този момент осъществените вложения по ОПОС.

Според зам.-министъра главните принадлежности на Министерство на околната среда и водите – ОПОС, ПУДООС и НДЕФ, се допълват взаимно и обезпечават построяването на базова екологична инфраструктура, което дава вероятности за бизнес развиване и подсигурява качество на живот. Със средства от предприятието продължава работата по доизграждането на районните системи за ръководство на отпадъците в общините, които би трябвало да изпълнят отговорностите си за закриване и рекултивация на старите сметища. Вече са построени 51 от плануваните 54 районни системи за ръководство на отпадъците. А с финансова помощ от ОПОС продължава построяването на уреди за авансово отнасяне и компостиране на битови боклуци в 28 района. За поощряване на преработването е оповестена и процедура на стойност 91,5 млн. лева по ОПОС за съоръжения за разделно събрани биоразградими боклуци.

„ Към момента са оповестени процедури за 46% от общия бюджет на ОПОС, който е в размер на 3,5 милиарда лева “, заяви на форума и шефът на програмата Цонка Дрянкова. Най-значителните вложения са в бранш „ Води “ – 2,3 милиарда лева
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР