Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с

...
Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с
Коментари Харесай

Министър Александър Николов: Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма

Планирането на обезщетенията за бизнеса би трябвало да бъде съобразено с подтекста на геополитическата обстановка. Ще бъде прегледана опцията за удължение на обезщетенията за бизнеса. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му това ще бъде разисквано вицепремиера Асен Василев.

Според Николов няма причина да се чака покачване в цената на електрическата енергия след отпадане на наложения мораториум. „ Всички вероятни принадлежности ще бъдат приложени, с цел да няма повишаване към крайните консуматори ", съобщи той. Евентуално удължение на мораториума е решение на Народно събрание, с което министерството ще се съобрази, добави министърът.

Според Николов добра концепция би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и поддръжка за в действителност нуждаещите се. „ Тази концепция би била добра изключително като формулировка за енергийна беднотия. Подпомагането би трябвало да е тъкмо и ясно, с цел да има нужния резултат ", сподели още той.

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и суматохата с количествата на горивата, Николов разяснява, че все още проблем с количествата на горивата у нас няма. „ В средносрочен и дълготраен проект хипотетично е допустимо цената на горивата да надскочи и 3 лева за литър. При преустановяване на спора в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се нужното, с цел да не се стига до спомагателен ценови скок ", съобщи енергийният министър.

Таван на цената на горивата се разисква.

Относно настояването на Политическа партия ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния запас, Николов съобщи, че сходно гледище е безпричинно. „ Не сме в обстановката, в която би трябвало пъкъла се употребяват държавните запаси. Не е належащо да се освобождава запас, количествата са задоволителни ", безапелационен бе той. Опитите да се нагнетява напрежение, когато се изяснява, че е належащо да се освобождава запас, в случай, че не е належащо, се нагнетява напрежение в обществото, акцентира енергийният министър.

Александър Николов разяснява още, че доставките на газ към страната ни са естествени. „ България няма да остане без природен газ. Изследваме всички различни снабдители и трасета, има разновидности да бъдат избегнати опасности ", увери той.

Николов препотвърди информацията, че България ще построява спомагателни нуклеарни мощности. „ Такава ще бъде построена в АЕЦ „ Козлодуй ". Но остарели реактори няма да бъдат възобновявани ", изясни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР