Планиране. Това е основното изискване за успех като във военното

...
Планиране. Това е основното изискване за успех като във военното
Коментари Харесай

Радев: бързането със зеления преход ще подклажда евроскептицизма

Планиране. Това е главното условие за триумф като във военното дело, по този начин и в енергетиката. Затова следва да има доста деликатно обмисляне на зеления преход, да не се прибързва със затварянето на базови мощности като атомни и въглищни централи, както и с отхвърли от потреблението на природен газ .

Това бе есенцията в изявлението на президента Румен Радев, който взе присъединяване във форума " Зеленият преход в Централна и Източна Европа - енергийна съгласуваност, зелено финансиране и нововъведения ". На него участваха още ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на енергетиката Румен Радев, ръководителят на КЕВР Иван Иванов и други

" Когато приказваме за конкурентособност, постоянно се сещаме за енергетиката - тя е фундаментът на стопанската система, от нея зависи дали ще бъдем самостоятелни. Всеки европейски жител желае да живее в по-зелена среда, само че би трябвало да внимаваме и за това да не пострада конкурентоспособността ни. (...) Трябва да отчетем рисковите фактори, рискуваме в случай че доста бързо се откажем от базовите мощности - нуклеарната енергетика, въглищните централи и природния газ (...), цената може да се окаже доста висока, да обърне смисълът на този преход, да зареди евроскептицизма, което е доста рискова наклонност ", сподели Радев. И уточни - на фона на политиките на страни като Съединени американски щати, Китай и Русия, които не робуват на такива зелени политики, Европа става все по-неконкурентоспособна.

Държавният глава регистрира като триумф на служебния си кабинет, че в такава турболентна година са били обезпечени ниски, конкурентоспособни цени на енергоносителите. И даде за образец по какъв начин е решена газовата рецесия - първоначално заварили " потрес и молби ", само че бързо се отърсили от това и се задействало строителството на интерконектора с Гърция, почнало е строителството и на подобен със Сърбия, който следва да е подготвен още тази година. Следващите стадии били пък развиване на двустранното съдействие - договорите с Гърция, Турция, Азербайджан.

" И едвам се разяснява, че там щяло да потече съветски газ, че по тръбите щял да се появи Путин, това ни дава достолепие, опция. Това взема решение изцяло нашите провокации за най-малко 12 години напред. Така че това държавно управление и държавните управления напред имат свободата да мислят за зеления преход, защото газът е обезпечен. "

Освен това - България оставала доста деен участник в така наречен " нуклеарен алианс " в Европа, отпред на който стои Франция, чиято цел е признаването на атомната енергетика за зелена, респективно за развиването ѝ в бъдеще.

Предимство, което няма кой да ни отнеме, е нашето географско състояние, като в последните месеци властта направила всичко допустимо, с цел да го оползотвори под формата на енергийно свързване, регистрира президентът.

Европа дълги години живяла с концепцията да изнася всички тежки производства на открито, като се трансформира в чист потребител, само че с идването на редица рецесии - коронавирус, енергийната рецесия, войната в Украйна, това се оказало изцяло неверно, като сега се поема стратегически нова посока - на преосмисляне и път към икономическа автономност, заключи процесите на Стария континент той.

Именно в тази обстановка България има голям късмет, посочи Радев - на шесто място в Европейски Съюз сме по рандеман и преправка на цветни метали като мед и олово, имаме извънредно развъртян аутомотив бранш, като към този момент съвсем нямало автомобил, създаден в Европа, в който няма български елементи, на първите места сме в новаторските софтуерни промишлености и така нататък Освен това - поради стратегическата неточност на Русия да спре товарния трафик от Китай към Европа, този трафик минавал през нас, като броя на ТИР-овете, минаващи директно, се нараснал с над 1 млн. през последната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР