Планираната нова ядрена мощност на втората площадка на АЕЦ Козлодуй“

...
Планираната нова ядрена мощност на втората площадка на АЕЦ Козлодуй“
Коментари Харесай

Кабинетът ускорява строителството на новите мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Планираната нова нуклеарна мощ на втората площадка на АЕЦ „ Козлодуй “ беше избрана за обект с национално значение от Министерския съвет. По точи метод се приоритизира построяването ѝ.

Площадката е определена от „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД и е утвърдена от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Определянето ѝ за национално-значим обект по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност ще улесни доста административните процедури, свързани с устройственото обмисляне.

Решението ще разреши и да се започват действителни действия в сходство с изискванията и ограниченията на решението по Оценка на въздействието върху околната среда и с условията в заповедта на АЯР за одобрение на Площадка 2.

Изграждането на новата мощ е в сходство с решение на Народното събрание от началото на тази година, с което се разпореди на Министерския съвет да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на сключването на междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР 1000. Това постанова Министерски съвет да я разгласи за „ обект с национално значение “ и „ народен обект “.

Преди малко повече от месец американската компания Westinghouse и „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ публично подписаха контракта за изследване построяването на нов реактор по американска технология на площадката в " Козлодуй ". Дотогава сред двете компании имаше основана работна група, само че с този контракт се направи идната стъпка към изследването на опциите. Става въпрос за така наречен feed контракт (Front-End Engineering & Design) за предварителни инженерни действия за създаване на нов американски реактор с технология AP1000.

Той включва действия по оценка на опциите за консолидиране на българската промишленост в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000 и за потребление в оптималната степен на инфраструктурата, намираща се на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “.

Към този миг на площадката в " Козлодуй " работят два реактора с съветска технология BBEP-1000.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР