Планираната евтаназия на животни, която трябваше да започне тази сутрин

...
Планираната евтаназия на животни, която трябваше да започне тази сутрин
Коментари Харесай

Отложиха планираната за днес евтаназия на животни

Планираната евтаназия на животни, която трябваше да стартира тази заран в Странджанско, се отсрочва. Причината за това е, че документите, които потвърждават позитивните проби от чума към момента не са пристигнали у нас.

Снощи Междуведомственият координационен щаб, основан по отношение на зародили огнища на изключително рискови заразни заболявания по животни, организира второ си съвещание. Повод за него бяха предстоящите и неполучените до края на работния ден резултати от проучванията на пробите от животните от региони, прилежащи на откритите огнища на болестта.

На съвещанието на координационния съвет бяха взети следните решения: отсрочване на плануваните дейности в днешния ден за евтаназия на потвърдено инфектираните животни; усилване на контрола на придвижването на хора и преместването на животни и скотски артикули от и към зоните с огнища на зараза; изчакване на резултати от проучванията, както и дейни дейности по стерилизация на 10-километровата зона към инфектираните огнища.

Освен това щабът е взел решение и за снабдяване на в допълнение съоръжение за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към обитаемоте места. 

Има настроения против мен в село Шарково, сподели баба Дора, която се трансформира в знак на митингите на животновъдите против евтаназията на животни, заболели от чума.

Според баба Дора хората в селото са се настроили против нея, тъй като само нейното стадо не е избито. „ Казват ми, че съм била огромна актриса, че моите другари, когато ме изоставен, ще дойдат хора от селото и ще ми убият персонално животните ”, споделя Дора, представена от бТВ. 

Въпреки решението на спешния щаб днешната евтаназия да бъде отсрочена, кметът на Шарково споделил на баба Дора, че нейното стадо не може да бъде непокътнато и може да бъде евтанизирано още през днешния ден.

„ Питам ги за какво – моите животни са здрави, нямат позитивен резултат и би трябвало да се запазят. Казаха ми, че ще ми ги сложат под карантина, което значи, че ще ги уморя сама ”, споделя Дора. Тя е безапелационна, че не желае парите от компенсациите, които не могат да й заменят животните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР