Планиран като мирен протест завърши с шест жертви и 32-ма

...
Планиран като мирен протест завърши с шест жертви и 32-ма
Коментари Харесай

Сблъсъци в Бейрут: Мирен протест приключи с 6 жертви

Планиран като кротичък митинг приключи с шест жертви и 32-ма ранени в Бейрут. Изстрели, евентуално от снайпер, бяха създадени по време на шествие, проведено от две шиитски организации. Според тях, зад офанзивата стои локална християнска организация.

Семейство с малко дете тича в търсене на избавление. Тези подиуми на смут са от Бейрут. Стотици хора са се събрали на кротичък митинг против следователя, виновен за следствието на гърмежа на пристанището предишното лято. Митингът е проведен от шиитските придвижвания Хизбула и Амал. Според тях е изработен опит виновните за гърмежа да бъдат прикрити.

Изведнъж проехтяват изстрели, хората стартират под паника да бягат, няколко души умират на място. Властите отхвърлят да са забъркани в днешната пукотевица.

" Организаторите на митинга твърдяха, че ще е кротичък, че в него ще вземат участие юристи и синдикалисти и че ще бъде пред постройката на съда. Разузнаването и армията нямаха никаква друга информация. Всичко стартира, когато беше изстрелян първият патрон. Приличаше на изстрел от снайпер, тъй като уцели някого непосредствено в главата ", съобщи Басам Малави, министър на вътрешните работи.

За минути Бейрут замязя на военна зона. В центъра на града са ситуирани танкове, в южните квартали стартират престрелки. Размириците засегнаха и локално учебно заведение.

" Децата бяха в междучасие и си играеха на двора. Веднага ги преместихме на безвредно място и изчакахме родителите им да дойдат да ги вземат. Бяха доста уплашени, някои плачеха, други крещяха ", добави Клеър Саед, шеф на учебно заведение.

Заблудил се патрон улучва съдбовно жена, която в този миг е в дома си.

" Докараха ни 16 ранени и трима убити. Двама от тях бяха простреляни в главата, третият - в сърцето ", добави Мариам Хасан, шеф на незабавното поделение.

Според Хизбула, отговорност за нападението носи локално християнско придвижване. Ливанският министър председател прикани за успокоение, а цивилните са предизвестени да не напущат домовете си. Това е най-сериозната ескалация на напрежението в Ливан от 2008 година насам.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР