Планира се мащабно застрояване на зелени площи, които се намират

...
Планира се мащабно застрояване на зелени площи, които се намират
Коментари Харесай

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

Планира се огромно застрояване на зелени площи, които се намират сред кварталите " Младост " и " Горубляне " в София. Идеята е да се направи напълно нов квартал в сегашни зелени площи, които са частни и общински. Идеята за него бе стартирана преди 2-3 години, когато Столичният общински съвет реши да поръча план на Подробен организационен проект, който да включва регулация и застрояване. Той е направен от архитектурното ателие " Агора 66 " и ще бъде показан през днешния ден на онлайн публично разискване.

Проектът визира 143 хектара повърхност сред Околовръстния път, неосъществения парк " Източен " и неизградения бул. " Копенхаген ". Според създателите на плана територията е уголемение на " Горубляне " с повърхност съвсем като на самия действителен квартал. Освен голям брой жилищни блокове са планувани и площад, черква и озеленяване. Проектираните жилищни терени са с повърхност от 60 хектара и се чака там да могат да живеят сред 15 000 и 18 000 души.

Неправителствени организации обаче чакат всеобщ отпор на плана. Това проличава и от десетките отзиви в интернет пространството през последните дни. Несъгласие с плана показват главно поданици на регион " Младост ", които не престават да упорстват за създаване на дълго чакания Източен парк. " Застрояването визира и жителите на прилежащия регион " Искър ", който включва кварталите " Дружба " 1 и 2 ", разяснява за ДУМА Борис Цветков, някогашен общински консултант от Българска социалистическа партия. Той напомни, че наоколо до " Искър " се чака да се построи и по този начин нареченият квартал " Младост " 5, като територията и там сега е голяма зелена повърхност. " Застрояването на тази част от София ще утежни качеството на въздуха и в " Дружба ", изключително, в случай че се разрешат високи здания ", безапелационен е той.

ДУМА напомня, че изключително дейни в акциите за застрояване са жителите на кв. " Горубляне ", които имат доста частни парцели в региона. Столичната община обаче не прави нищо, с цел да ги откупи и да се доближи до консенсус.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР