Планира да ги строи с помощта на 3D принтери и

...
Планира да ги строи с помощта на 3D принтери и
Коментари Харесай

Китай качва на орбита слънчеви електроцентрали

Планира да ги строи благодарение на 3D принтери и роботи

Китай работи по упорит план за орбитални слънчеви електроцентрали (източник: YouTube)

В околните шест години Китай възнамерява да пусне в орбита към Земята няколко слънчеви електроцентрали, а доникъде на века да построи сходна станция от гигаватов клас, заяви Science and Technology Daily.

Изграждането на пробна апаратура към този момент е почнало. Очаква се в интервала от 2021 до 2025 година да бъдат пуснати няколко дребни и междинни електростанции, които ще се употребяват за тестване на технологията.

Но още през 2030 година Китай ще пристъпи към строителство на мегаватова орбитална слънчева електроцентрала, а до 2050 година по проект би трябвало да бъде подготвена първата гигаватова апаратура.

Станциите ще се разположат в орбита към Земята на височина 36 000 км. Отсъствието на атмосфера и методът на разполагане на станциите ще разрешат непрестанно генериране на сила, освен това с по-голяма успеваемост в сравнение с станциите на Земята.

 

Предаването на силата към Земята ще става чрез лазери или с потребление на микровълново лъчение. Към момента няма съответни данни за успеваемостта на системата, само че като се има поради високата стойност на галактическите планове, мъчно ще се реализира спестовност.

Проблем, да вземем за пример, е масата на електростанциите. Според предварителните планове, оборудването ще тежи към 1000 тона. Китайските учени преглеждат опцията за създаване на станциите непосредствено в орбита благодарение на 3D принтери и роботи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР