Планинският отряд от Дупница е провел тежка акция по спасяване

...
Планинският отряд от Дупница е провел тежка акция по спасяване
Коментари Харесай

В Рила спасиха ранен и бедстващ белгийски турист, изоставен от приятелите си

Планинският отряд от Дупница е провел тежка акция по избавяне на 19-годишен белгийски юноша в Рила планина.

В региона на Седемте рилски езера 12 скаути от Белгия потеглят на разходка. Едно от момчетата пада и си удря съществено коляното. С него остава едно момче, а останалите 10 души траяли пътя си. По думи на спасителя Божидар Джокин, взел участие в интервенцията в планината, двамата са бедствали, а температурата била към 3-4 градуса, защото са се намирали на височина от 2600 м, прехвърчал е и сняг.

" Веднага момчето беше обработено, изолирахме го от студа и поехме една доста тежка нощна акция, която завърши в 4.40 часа. Тежък терен, стръмни скали, мощен вятър, дъжд, студено ”, сподели Джокин, представен от " Фокус ".

Сигналът за ранения екскурзиант е получен в 14.00 часа на 8 юли, а екипите разкрили момчето 6 часа по-късно. Общо шест чиновници на Планинската избавителна работа са взели участие в акцията.

Младежът е предаден на „ Спешен център ” – Сапарева баня, по-късно е превозен в София. „ Ние сме изумени по какъв начин една скаутска организация, претендираща за другарска помощ и за взаимопомощ, да изостави собствен другар да бедства ”, сподели Джокин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР