Планинските и полупланинските райони са най-благоприятните територии в страната за

...
Планинските и полупланинските райони са най-благоприятните територии в страната за
Коментари Харесай

Вътев: Планинските и полупланинските райони са най-благоприятните територии у нас за биоземеделие

Планинските и полупланинските региони са най-благоприятните територии в страната за биоземеделие. В тези региони посредством биологичното земеделие може да се увеличи добавената стойност и най-бързо да се навакса изоставането в процентния дял за България. Това съобщи министърът на земеделието и храните по време на първото съвещание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие, което се организира в Министерство на земеделието и храните.

В него присъединяване взеха и заместник–министър доцент Деян Стратев, както и представители на браншови асоциации.

„ Стремим се с работата на консултативните препоръки да създадем нужния контакт сред производители и администрация. Има доста специфичност в земеделието в Предбалкана и в Балкана и по тази причина създадохме днешния Консултативен съвет “, сподели още министър Вътев.

По време на съвещанието бяха показани проблемите и провокациите при съблюдаване на условността в планинските региони, както и опциите за подкрепяне по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година на стопаните в тези региони. Участниците приветстваха основаването на Съвета и обявиха, че това е крачка напред за развиване на планинското и полупланинското земеделие, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

Директорът на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията към Селскостопанска академия проф. доктор Ирена Атанасова, показа план за правене на агроклиматична карта на страната за пригодността на обособените региони за развъждане на разнообразни аграрни култури.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР