Планински водач измина пеша 180 км на пътя на Тур

...
Планински водач измина пеша 180 км на пътя на Тур
Коментари Харесай

Планински водач измина пеша 180 км на пътя на Тур Странджа след инсулт

Планински лидер измина пешком 180 км на пътя на " Тур Странджа " за четири дни. Младият мъж потвърди, че духът може да е непреклонен, даже след прекаран инсулт. И тъй като планината е вторият му дом, точно посредством природата взема решение да изпита волята си – 4 дни, самичък, преминавайки през над 180-километрово трасе, основано от самия него. Кой е този мъж и къде е българският " Камино де Сантяго "?

Владимир Димитров е лесовъд и лицензиран планински лидер. От години неговата задача е опазването и популяризирането на Странджа планина. Създава и еко маршрут, наименуван „ Тур Странджа “ от Елхово до Ахтопол. Минавал го е няколко пъти, само че този е по-специален.



" Първо задачата ми беше персонална – да ревизира моето положение, тъй като преди години претърпях инсулт и трябваше да ревизира до каква степен ще стигнат силите ми. Естествено, бях се подготвил, в случай че нещо се случи да се обадя на другари, те знаеха във всеки един миг къде се намирам ", сподели Владимир Димитров, ръководител на Сдружение " Зелена Странджа ".

4-дневното му премеждие измежду природата стартира в 06:00 ч. сутринта от Елхово.

" Ето, че към този момент вървя първите метри на " Тур Странджа ". Сега ще мина през центъра на Елхово, уповавам се, че ще намеря най-вкусните банички, с цел да закуся ", споделя Димитров.

Разпределил е по този начин времето си, че да съумява да откри заслон през нощта в някои от планинските хижи. Но е решил предизвикването този път да е по-трудно.



" Целта ми беше да го мина през зимата, когато реките са по-пълноводни, когато е студено и по тази причина на някои места трансформирах трасето, с цел да мога да заобиколя по-големите реки, с цел да не се постанова да ги цопам ", изясни ръководителят на Сдружение " Зелена Странджа ".

Това нараснало маршрута с 20 км, само че пък към този момент е уверен, че трасето е уместно и през зимата. Макар и като умел планински лидер, за Владимир не са липсвали провокации.

" Най-много се притеснявах от краката, да не ми се разранят, те естествено се разраниха, само че към този момент най-после, което не ми и попречи, нито да се забавя, нито пък да спра ", изясни младият мъж.

Владимир споделя, че по пътя, с изключение на заряда, който получава от природата, срещите му с локалните хора по селата също са скъпи.

" В Странджа хората живеели повече от другите обитаеми места в България.

– И за какво по този начин?

– Германците го изследвали и като видели с какво се храним, какъв брой животни, въздухът и се отказали повече да търсят… ", сподели Крали, гражданин на с. Голямо Буково.

Така любувайки се на красивите гледки из Странджа и опознавайки от ден на ден нови места, Владимир вижда, че по маршрута му минават и стотици мигранти.

" Бежанци не срещнах, срещнах единствено отпадъци, изхвърлени от бежанци, има ги доста в гората и в този момент ще стартираме да ги чистим с Община Бургас и учениците и студентите от Бургас ", споделя той.

И по този начин Владимир съумява да доближи крайната си цел – Ахтопол. А там е посрещнах както прилича – с самун и сол, за сполучливо преминатото тестване за волята.

Владимир прави това планинско странствуване и с цел да разпространява Югоизточна България като забавна дестинация за еко туризъм.

" Маршрутът мога да кажа, че е безусловно за всеки – и за възрастни, и за деца. Разбира се, всеки би трябвало доста добре да си реши силите и да си възнамерява добре за какъв брой дни ще го направи. Естествено, който желае да се състезава, да се състезава най-много със самия себе си е добре пристигнал, само че „ Тур Странджа “ го измислихме преди 6-7 години, с цел да можем да притеглим повече туристи от България и чужбина в Странджа ", съобщи Владимир Димитров, ръководител на Сдружение „ Зелена Странджа ”.

И съумява. Организира безвъзмездни походи непрекъснато. Пътят е маркиран, има справочник и уеб уебсайт. И всеки може по собствен метод да усети магията на Странджа.

Автори: Давид Сукнаров и Мила Николова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР