Планински спасители са открили двама мъртви мъже в Пирин. Това

...
Планински спасители са открили двама мъртви мъже в Пирин. Това
Коментари Харесай

Спасители откриха двама загинали в Пирин

Планински спасители са разкрили двама мъртви мъже в Пирин. Това заяви за Българска телеграфна агенция в понеделник Планинска избавителна работа (ПСС) – Банско .

Единият от починалите е изчезналият преди седмица екскурзиант Пламен Христов . Все още няма информация за втория умрял, няма данни и да е разгласен за търсене.

Двамата са открити в улеите на Влахина котловина под връх Вихрен, сподели за Българска телеграфна агенция дежурният избавител в базата в Банско Методи Баненски. След двудневно спиране на издирвателната акция тази заран тя е била възобновена. В нея вземат участие планински спасители от Банско, в региона се движи и група спасители от Сандански и Разлог.

Планинските спасители в Банско започнаха акция предходната седмица, когато стана ясно, че екскурзиант се е отправил към връх Вихрен на 26 декември. Ден по-късно беше подаден сигнал за изгубването му.

Теренът, в който планинските спасители организираха акцията, е мъчнопроходим и рисков, заради което в акцията беше включен и дрон. По информация на Българска национална телевизия вторият мъж евентуално е паднал и е получил тежки контузии.

Очаква се хеликоптер да транспортира телата на двамата мъже.

Преди близо месец, че закупуването на 6 медицински хеликоптери от Министерството на здравеопазването се отсрочва за неопределен срок, откакто оповестената през юли социална поръчка е била пркератена.

България продължава да е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери, които да транспортират потърпевши и избавителни екипи от и до мъчно налични местности, както и да вършат незабавни доставки на кръв, органи или лекарства. За тази цел страната употребява транспортни военни хеликоптери, които обаче не могат да кацат на всички места.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР