Планински спасители от Кюстендил издириха и спасиха загубил се мъж

...
Планински спасители от Кюстендил издириха и спасиха загубил се мъж
Коментари Харесай

Спасиха турист с моторна шейна, загубил се в Осоговската планина

Планински спасители от Кюстендил намериха и избавиха изгубил се мъж в местността Лева река в Осоговската планина, оповестиха от ПСС. Загубилият се 32-годишен мъж е открит жив, с измръзвания, само че е отказал профилирана помощ.

32-годишен мъж с моторна шейна затънал в пряспа при втурване в Осоговската планина във вторник. Той се качил на връх Човека и от там се спуснал към Лева река. В един миг мъглата станала извънредно гъста и мъжът изгубил ориентировка за местоположението си. Шейната заседнала в пряспа и той решил да се изтегля пешком, като се движил по посока течението на реката към 3 часа.

Районът е извънредно мъчно наличен със стръмни скатове и поради загубата на ориентировка и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решил да подаде сигнал на тел.112.

Организира се избавителна акция, в която се включват 11 индивида, а още трима са подготвени да се включат. Екипи на районната работа на ПБЗН оказват техническа помощ на ПСС.

До потърпевшия доближават на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до подслон " Превала ". От там го поема втората група, която го изтегля до хижа " Осогово ", където го предават на негови родственици извънредно отпаднал, обезводнен и уплашен. Третата група е оборудвана с всичко належащо за оказване на здравна помощ, ако потърпевшият е в тежко положение. За благополучие не се постанова да се включват на терен.

Пострадалият е разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, само че не и за продължителното време прекарано навън и напредване в снега на ниски температури. Само шансът да има обсег на телефона и бързата и съответна реакция на сътрудниците го избавиха от хипотермия и измръзвания и даже съдбовен край, означават от ПСС в Кюстендил в профила си във Facebook.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР