Планинската спасителна служба е помогнала на близо 2000 души през

...
Планинската спасителна служба е помогнала на близо 2000 души през
Коментари Харесай

Планинската спасителна служба е готова за зимния сезон - какви са съветите на планинарите?

Планинската избавителна работа е помогнала на близо 2000 души през последната година. Спасителите обаче не престават да чакат медицински хеликоптери. Причината е прекратената публичната поръчка, която би трябвало да бъде преразгледана. От службата към този момент са подготвени за зимния сезон и припомнят на туристите да не подценяват планината.



Обществената поръчка за медицински хеликотпери у нас се бави. Страната ни няма нито въздушни коли за спешна помощ, нито хеликоптери за търсене и избавяне. При рискови обстановки оказват помощ военните хеликоптери.

" С голямо неспокойствие чакаме момента, в който в България ще се появят тези хеликоптери, за жалост това не зависи от нас по никакъв метод, само че доста сензитивно усещаме неналичието му ", сподели шефът на ПСС Емил Нешев.

За близо година Планинската избавителна работа е оказала помощ на към 2000 души при над 150 профилирани избавителни акции в планините.





Окритите са 154, в неопределеност са двама, умрелите в планината са 11 души. Най-големите ни планини са с еднакъв брой произшествия през годината.



През зимата са случаите са доста повече от лятото. Първо - поради по-студеното време, второ - тъй като денят е доста по-къс. 90% от жертвите при лавини умират при произшествия, провокирани от самите тях или някой от тяхната група.

Затова: екипирайте се добре, проучвайте добре маршрутите и не на последно място - при опция си направете планинска застраховка, тъй като по този начин показвате почитание с изключение на към планината, и към самите спасители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР