Планината има забележителна притегателна сила. Въпреки че ни поставя тест

...
Планината има забележителна притегателна сила. Въпреки че ни поставя тест
Коментари Харесай

5 хижи в Стара планина, които да посетим и заради гледките

Планината има забележителна притегателна мощ. Въпреки че ни слага тест за устойчивост с сложните си направления, тя ни дава едно чувство за независимост, което не можем да почувстваме на никое друго място. Може би по тази причина постоянно се връщаме там, когато желаеме да избягаме от мръсния въздух, градския звук, напрежението на работа, а от време на време даже и от нас самите.
 Снимка 553201

Всяка горска пътека, всеки дребен и огромен връх ни вършат по-силни, по-издръжливи и ни зареждат с безкрайна сила. А какъв по-добър свършек на едно планинско премеждие от нощувка в уютна хижа с вкусна храна, гостоприемни хижари и приказна панорама. Точно такива са хижите " Козя стена ", " Амбарица ", " Мазалат ", " Ехо " и " Рай " в Стара планина.

По козите стъпки до " Козя стена "

Заобиколена от девствена природа с гледки, които безусловно стопират дъха, хижа " Козя стена " се намира в Троянския дял на Национален парк " Централен Балкан " в Средна Стара планина. Много покрай хижата са резерват " Козя стена " и едноименният връх.

Хижата е ситуирана на самото било на Стара планина, на 1562 метра надморска височина . На три етажа е с потенциал от 92 места със санитарни възли на всеки етаж. Електрифицирана от слънчева система и водоснабдена. Цената на нощувката е от 8 до 15 лева на легло според от броя им в стаите.

Маршрутите до " Козя стена " са многочислени, само че единствено пешком. Може би най-разпространеният е от Беклемето , през едноименния връх до хижата. Той лишава към два часа и половина , по билото е и е много елементарен и прелестен.

Струва си да изберем този маршрут и заради още една причина - можем да забележим именитото планинско цвете - еделвайс . За първи път у нас еделвайс е открит точно в резерват " Козя стена ". Той опазва една от единствено двете популации на еделвайси в България.
 Природен парк Беласица,
Беласица – единствено за напреднали

Природният парк крие пътеки и направления, които не са за изпускане

" Амбарица " - перлата на Троянския Балкан

Още едно от бижутата в Троянския Балкан в Средна Стара планина - хижа " Амбарица ". Намира на 1503 метра надморска височина , тъкмо под връх Момина могила в местността Дълги дял. Разделена е на две здания - остаряла и нова.

Новата е на два етажа с потенциал 52 места . Санитарните възли са общи и вътрешни. Старата постройка също е на два етажа, само че с потенциал 59 места . Санитарните възли още веднъж са общи, само че външни. И двете постройки са водоснабдени, както и електрифицирани от фотоволтаични панели. Цената на нощувката е 12 лева на легло в стаи с по четири, осем и 12 кревати.

До " Амбарица " няма път за коли, а най-удобните изходни точки за постигане до хижата са хижа Яворова лъка и местността Смесите , които се намират относително покрай село Черни Осъм, Троян. И двата маршрута лишават към четири часа.

Въпреки че хижата работи целогодишно, предлагаме да се посети в края на юли, когато се организира фестивалът на боровинките, именуван още Боровинкови нощи . Три дни песни, танци и ядене на боровинки под звездите.

" Мазалат " - хижата на слънцето

Ако изгревът и залезът са зрелищно зрелище, от което не можем да откъснем очи, то значи сме в " Мазалат ". Разположена на източната граница на Национален парк " Централен Балкан ", на 1620 метра надморска височина в местността Мандрището, хижата предлага неповторима панорама към върховете Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Мазалат.

Сградата, в която се обитава, е солидна, двуетажна и има потенциал от 34 места . Водоснабдена и електрифицирана от елемент, като разполага и с вътрешни тоалетни и бани. В региона на хижата има и две дървени бунгала с общ потенциал 30 места с външни санитарни възли.

Цената на нощувката е 20 лева на човек . И въпреки до хижата да се стига от доста места, най-разпространените направления са от селата Скобелево (четири часа и половина) и Стоките (три часа) .

Любопитно е, че " Мазалат " е издигната през 1935 година от севлиевска група туристи и до ден сегашен е запазила първичния си образ. Неслучайно през 2015 година получава и премията за " Хижа на годината ".
 Зелено сирене от Черни Вит, крокмач, родопско бито сирене и какво би трябвало да знаем за трите български сирена
Изгубеният усет на българското сирене

Какво съставляват зелено сирене от Черни Вит, крокмач и мяхово сирене

Там, където се чува " Ехо "

Хижа " Ехо " се намира на територията на Национален парк " Централен Балкан ", сред върховете Кавладан и Юмрука. Разположена е на 1645 метра надморска височина, на самото било на Стара планина. Слави се като хижата с една от най-красивите гледки в Балкана.

Масивната й постройка е електрифицирана от слънчеви панели и водоснабдена. Има два етажа с потенциал 50 места, разпределен в стаи с четири, шест, осем и повече кревати. Някои от тях са и със независими санитарни възли.

Цената на нощувка за един човек е от осем до 13 лева, според от категорията на стаята, която ще изберем. Най-разпространените направления до Ехо са от град Клисура или село Розино (четири часа и половина ), село Рибарица (три часа и половина ), село Чифлика (четири часа) и от Беклемето (пет часа).

Колкото и извънредно да звучи, " Ехо " е старопланинска хижа, издигната от русенци . Дълги години хората от Русе си мечтаят да имат свое място в планината. След няколко провалени опита на разнообразни места, през 1982 година по самодейност на тогавашно студентско сдружение, група от 10 студенти потегля от село Розино към билото на Средна Стара планина с над 400 кг строителни материали. Целта им е да построят подслон в сърцето на красивата и труднодостъпна околност Демиркапия.

С цената на доста старателен труд, няколко години по-късно през 1984 година, дребният подслон се трансформира в уютната хижа " Ехо ".
 Нестинарството, Българи и какво би трябвало да знаем за странджанското село и вековната традиция
Когато влезеш в огъня

Българи – странджанското село, запазило духа на нестинарството в България

Адската пътека до " Рай " (ското място)

Хижа " Рай " е ситуирана в южното подножие на връх Ботев на 1422 метра надморска височина с невероятна панорама към най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало .

Водопадът събира води от снежните преспи под върха и с внушителните си 124.5 метра височина спуска тържествено и гръмогласно бистрата си водна маса на много близко разстояние от хижата.

" Рай " е част от естествен резерват Джендема в Национален парк " Централен Балкан ". Капацитетът ѝ е 120 места, а стаите са с пет, седем, 10 и повече кревати (нарове). Разполага с вътрешни и външни санитарни възли, като банята е външна. Сградата е водоснабдена и електрифицирана от елемент и Водноелектрическа централа. Цените за нощувка са 15 лева на човек за легло и 11 лева, в случай че спим на нар.

Маршрутите до хижата са многочислени, като най-разпространеният е от местността Паниците , която се намира на 5 км северно от град Калофер. Преходът е с дълготрайност от към четири часа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР