Планинари достигнаха водопад в Пирин, който до момента не фигурира

...
Планинари достигнаха водопад в Пирин, който до момента не фигурира
Коментари Харесай

Планинари откриха несъществуващ на картите 50-метров водопад в Пирин

Планинари доближиха водопад в Пирин, който досега не попада на нито една карта. Той се намира в региона на село Мечкул и е с приблизителна височина 40 м.

Непознатият водопад е видян първо от туристическия лидер Момчил Цветанов. Той се натъква на него напълно инцидентно, слизайки от връх Пирин.

Интересен факт е, че нормално водопадите в тази част на Пирин са с височина до 20-25 метра, оповестява Нова телевизия. 

Ето какво изясняват по този въпрос от Facebook групата " Планинария ":

" Най-високият водопад на Пирин планина, в действителност, не е нанесен на картите. Разположен на Мечкулска река, под скалното светилище Амина, той е извънредно мъчнопроходим и даже с цел да го зърнете от близко, се постанова потреблението на алпийска екипировка.

Спускайки се с група от връх Пирин през 2014 година, нашият лидер Момчил Цветанов научава от локалните в село Сенокос за хубав водопад в долината под скалното светилище. Те го твърдят, че няма по какъв начин да го откри без локален лидер, само че познанията по геология влизат в деяние и групата се спуска непосредствено на мястото на водопада. Поради неналичието на екипировка, групата не се приближава доста, само че е впечатлена от размерите му, които са към 40-50 метра височина.

Години по-късно, екипът на „ Планинария “ е на път да даде заслуженото място върху картите на този впечатляващ водопад. Информацията е предадена на издателска къща „ Домино “, която издава най-популярните карти на българските планини и към „ Нова телевизия “, която отразява това в къс репортаж. В края на ноември следва измерването на водопада и окончателното изясняване на неговата височина.

Предоставяме информацията за местоположението на водопада и обръщаме внимание, че е е нужна изключителна нерешителност при визити, заради рисковите скатове и нацепени скали, надвиснали над тясната скалиста котловина!

КООРДИНАТИ НА МЕЧКУЛСКИ ВОДОПАД

41.822766° N

23.167153° Е
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР