ПланeтУм е част от обновената зона около пристанището на Бургас(снимка:

...
ПланeтУм е част от обновената зона около пристанището на Бургас(снимка:
Коментари Харесай

Отвориха научен и енергиен център в Бургас


„ ПланeтУм ” е част от обновената зона към пристанището на Бургас
(снимка: Shell)

Първи по рода си за България теоретичен и енергиен център бе открит в Бургас. „ ПланeтУм ” се намира в постройката на Морската гара и е част от обновената зона към пристанището на града. В центъра са обособени няколко разнообразни зони, измежду които „ Енергия ”, „ Откривателство ” и „ Иновации ”.

С помощта на над 20 просветителни и интерактивни съоръжения посетителите ще могат, забавлявайки се, да научат по какъв начин се генерира и употребява силата от другите обичайни и, да се срещнат с някои от откритията, които са трансформирали живота ни през последните епохи, както и да схванат други забавни обстоятелства, като да вземем за пример с какво е неповторима и присъща морската и сухоземна среда в региона на Бургас.

Центърът „ ПланетУм ” ще бъде място, където децата се учат, до момента в който се забавляват
(снимка: Shell)

Едни от най-интересните експонати са атмосферният водолазен костюм, посредством който посетителите ще влязат в ролята на същински водолаз и ще изпитат рестриктивните мерки на придвижване при налягане от една атмосфера, както и инсталациите за генериране на разнообразни типове сила от възобновими източници като вода и вятър.

„ Стремим се. Новият Детски теоретичен център с планетариум има още една значима характерност, с изключение на изброените. Той ще бъде и потребен. Центърът ще бъде място, където да учиш, до момента в който се забавляваш ”, съобщи Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Над 20 просветителни и интерактивни съоръжения има в центъра „ ПланетУм ”
(снимка: Shell)

Проектът  се осъществя от Shell, сътрудниците в изследователски „ Блок 1-14 Хан Кубрат ” в Черно море Уудсайд енерджи и Репсол, както и от Община Бургас и Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура ”. Социалната инвестиция на трите компании е в размер на 474 000 евро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР