Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на

...
Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на
Коментари Харесай

София Касидова: Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на българската икономика

Планът за възобновяване и резистентност ще е главният мотор на българската стопанска система за излизане от рецесията. Той ще е мощната инжекция, която ще помогне на България да извърви дългия път за промяна на стопанската система, като обезпечи вложения в устойчива, екологична, движена от нововъведения и основана на зелен напредък стопанска система. Това съобщи София Касидова, шеф „ Стратегически разбори и развиване " в Българската банка за развиване по време на конференцията „ Планът за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз за прехода на България: Иновации - Зелена стратегия - Дигитална промяна ".

Планът за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз е най-големият пакет от тласъци досега. Общата стойност на финансовите средства по него е 1,9 трилиона евро, като над 50% ще се употребяват за поддръжка на нововъведения, научни проучвания, климатичен и дигитален преход. Според Касидова банките ще играят основна роля за активизиране на нужния финансов запас, като по този метод ще усилват въздействието на политиките, залегнали в Плана. „ Именно катализирането и ускоряването на капиталовата интензивност след тази рецесия ще даде нужния подтик за рационализация, цифровизация и качествена промяна на стопанската система ни за реализиране на конвергентните цели ", показва тя.

Като съществени мотори на нововъведенията София Касидова уточни постигането на нулев баланс на въглеродни излъчвания, адаптиране към изменението на климата, прекосяване към Индустрия 4.0. По думите ѝ с цел да поддържа нужната промяна на бизнеса ББР е създала портфолио от финансови принадлежности, включващи разнообразни капиталови и оборотни заеми, гаранционни стратегии и финансови вложения.

„ Пандемията даде опция на ББР да поеме антициклична роля на стабилизатор на българския бизнес като обезпечи ликвидност на фирмите през комерсиалните банки посредством специфична гаранционна стратегия. Така намалихме рисковете за бизнеса и банковата система в изискванията на рецесия. ББР има подготвеност да поддържа и нуждата от даване на спомагателен капитал на предприятията след излизане от рецесията. В дълготраен проект ще се фокусираме към поддръжка на зелени и обществени планове и компании ", съобщи още съветникът по стратегически разбори и развиване.

Участие в събитието взеха още министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, изпълнителният шеф на УниКредит Булбанк Теодора Петкова, ръководителят на Държавната организация за проучвания и нововъведения Мартин Дановски, представители на Световната банка, Европейската комисия, интернационалните рейтингови организации и други.

На онлайн конференцията бяха разисквани още преходът на страната ни към кръговата и нисковъглеродна стопанска система, устойчивото земеделие и опцията за цифрова промяна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР