Планът за възстановяване до голяма степен предопределя отлаганото с години

...
Коментари Харесай

Три години до края на въглищата в България

Планът за възобновяване значително предопределя отлаганото с години решение за въглищната енергетика. Това ще стане с построяването на заместваща газова централа в Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 " и прекратяването на договорите с американските централи. А поради плануваните вложения във ВЕИ е нужна преправка на националните проекти и тактики, които ГЕРБ приготви.
Без да разгласи обществено, че е взело такова решение, служебното държавно управление на процедура е начертало и предложило на Брюксел краен период за затварянето на въглищните централи, надлежно и на мините. В случая не става дума за съответен ангажимент и дата, а за разследване. Реално единствено след три години тъкмо това би бил резултатът от осъществяването на заложените ограничения и планове в последния вид на Плана за възобновяване и резистентност, който служебният кабинет изпрати в средата на юли в Брюксел.

Още през второто тримесечие на 2022 година да вземем за пример е записано, че ще бъдат прекъснати " двете съществуващи дълготрайни съглашения за изкупуване на електрическа енергия, които " изкривяват " пазара ". Без подозрение тук се визират така наречен американски централи, като този детайл от промяната на енергийния бранш се преглежда като " основа за либерализиране на пазара на едро на електрическа енергия ". Освен прекратяването на договорите обаче не се споделя какво ще ги замести, а без механизъм за потенциали или друга обезщетителна скица тези ТЕЦ-ове няма по какъв начин да продължат да работят.

Заедно с това като главен капиталов план се залага построяването на нова паро-газова централа, която да размени държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " през второто тримесечие на 2025 година

Комбинацията от тези две неща - прекратяването на договорите с американските Топлоелектрическа централа и прекосяването на държавната въглищна централа на газ безусловно ще докара и до съвсем цялостното прекъсване на активността на " Мини Марица-изток ". Просто няма да има кой да купува въглища от държавното добивно сдружение.
Капитал - брой 30 Много вложения, малко промени
Това, че има някакъв небосвод, въпреки и завоалиран, за раздялата на България с въглищата, в действителност е добра вест. Заради неналичието на сходна визия до момента страната пропусна редица благоприятни условия да се приготви и да се възползва от фондовете на Европейски Съюз. А работещите в бранша са комплицирани и уплашени, вместо да обмислят други възможности за бъдещето си.

Проблемът е, че и в този момент не е обрисуван съответен проект за деяние, а по-скоро има инцидентно струпване. От една страна, развалянето на дълготрайните контракти на Топлоелектрическа централа " Ей и Ес Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 " е включено в проекта като гаранция, че страната ще либерализира изцяло пазара си на електрическа енергия, а от друга - заместването на въглищата с газ е единственият метод да се резервира активността на държавното сдружение Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " в настоящия му тип.

Извън това, съответно за енергетиката, Планът за възобновяване на служебния кабинет включва още грантови вложения за 1.9 милиарда лева, плюс още 2.2 милиарда лева съфинансиране. Или общо над 4 милиарда лева, което е сериозен запас. Основно средствата са за слънчеви съоръжения, електропреносната и газовата мрежа, пилотни планове за водород и геотермална сила. Няма оценка обаче по какъв начин осъществяването на тези вложения, дружно със заместването на въглищните централи с една газова, ще основат новата енергийна система на страната и по какъв метод ще действа тя. Също по този начин липсва информация за синергия на Плана с разработваните сега районни тактики за обективен преход, които ще се финансират по различен механизъм на Европейски Съюз и са ориентирани към районите Стара Загора, Перник и Кюстендил.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР