Планът за сериозни инвестиции за възобновяеми източници на енергия, който

...
Планът за сериозни инвестиции за възобновяеми източници на енергия, който
Коментари Харесай

Френската Akuo Energy ще изгражда голям соларен парк в Северна Македония

Планът за съществени вложения за възобновими източници на сила, който преди няколко месеца бе разгласен от премиера на Северна Македония Зоран Заев към този момент се развива и на процедура. След като преди месец немска компания разгласи, че ще вложи 500 млн. евро във вятърна централа, тази седмица стана ясно, че френска компания ще влага 270 млн. евро в нов слънчев парк. Отделно японската компания Mitsubishi Motors разгласи желание построи нова парогазова централа на мястото на въглища Топлоелектрическа централа в страната.

Такъв вид вложения ясно демонстрират какви са трендовете освен в Европа, само че и тук - на Балканите. Наскоро да вземем за пример се разбра, че, а Румъния се работи интензивно по проект за 1.5 гигавата ВЕИ.

На пръв взор наподобява, че тези вложения подминават България, която остава обратно освен в зеленото си развиване, а и в способността да е пазар за огромните енергийни вложители. Но истината е, че и тук към този момент има съществени проекти за нови ВЕИ мощности. Датската Eurowind Energy да вземем за пример разгласи инвестиция в нов 250 мегаватов слънчев парк край Ямбол за 100-150 млн. Евро, а, че възнамеряват най-малко 1 гВт мощности в страната през идващите години.
Балканите са гореща точка, а " албанският " реотан е България
В България през последните години прекалено много се мисли по какъв начин да се резервира функционалността на въглищните мощности, вместо да се търсят решения за бъдещето. Така страната непрекъснато е ангажирана с това да удължи живота на едни замиращи мощности, а в това време изпуска момента за привличане на нови вложения, които просто ни заобикалят. Ако това продължи единствено след едно десетилетие България ще е доста по-назад от всичките си съседи и евентуално ще разчита на тях за електрозахранването си.
Реклама
На този декор в Северна Македония продължава със скоростния преход от въглищни централи към зелена сила. Преди месец стана ясно, че. По този метод северно македонското държавно управление стартира проекта си за опция на 700 мегаватовия Топлоелектрическа централа към Битоля.

Новата инвестиция, която цели построяването на слънчев парк с потенциал 400 мегавата в Северна Македония, ще бъде на френския енергиен колос Akuo Energy. Интересното е, че тази компания има и офис в България, който неотдавна реализира дребна инвестиция във Водноелектрическа централа комплекса. Akuo Energy взе участие като сътрудник в още два плана - един в Косово и един в Сърбия, като локални източници настояват, че и двата плана са за към 100 мегавата мощности. Което затвърждава тезата, че Западните Балкани работят в една и съща енергийна посока, изключително имайки поради към този момент изразеното предпочитание от водачи на Северна Македония, Сърбия и Албания да работят по слънчев план край град Щип, Сърбия.

Тази политика е в унисон с европейските зелени проекти- нещо, което може да форсира позициите им за влизане в Европейски съюз. В тази връзка би трябвало да се спомене, че министър-председателят на Албания Еди Рама изрично беше оповестил през лятото, че страната му ще бъде районен водач в този бранш до 2030 година и желае успее да се наложи като експортьор на възобновима сила за страните в близост.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР