Планът за превозване на украинските бежанци от морските курорти към

...
Планът за превозване на украинските бежанци от морските курорти към
Коментари Харесай

Украинските бежанци масово отказват да бъдат местени от Черноморието към ведомствени бази

Планът за транспортиране на украинските бежанци от морските курорти към вътрешността на страната стартира през днешния ден – с провал.

В последния миг съвсем всички от първите 200 бежанци, които трябваше да бъдат превозени от Черноморието към нови бази, са отказали да го създадат. Те са декларирали, че ще се приберат в родината си или ще намерят квартири край морето, където да останат. Това заяви регионалният шеф на Варна Благомир Коцев.

" Тече организация по транспортиране на бежанците от Варна. Във влака обаче има сред 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени ", сподели регионалния шеф на Варна.

Около 200 души трябваше ще бъдат превозени към ведомствени бази в Паничище и Рибарица през днешния ден. Допълнителните вагони и рейсовете обаче остават празни. Това е дребна част от общия брой на жителите, които се намират в града и ще би трябвало да бъдат преместени до 31 май - по данни на щаба те са към 7000 души единствено във Варна.

" Идеята беше да извозим към 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния миг взеха решение, че ще си търсят личен метод на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна. Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона в допълнение към влака Варна – София, само че сега ги разкачаме ", сподели още Коцев.

Бежанците, настанени в хотел „ Берлин ” в „ Златни пясъци ”, от които е трябвало да стартира превозването през днешния ден, са решили да останат още един ден там, сподели регионалният шеф на Варна. Те са знаели авансово в какъв брой часа да бъдат пред хотела и къде отиват.

„ Имаше прецизен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са непокътнати за хора в най-голяма потребност – възрастни хора, инвалиди, с цел да няма потребност да бъдат превозени ”, сподели Благомир Коцев.

Новата стратегия за настаняване на разселени от Украйна лица стартира от 1 юни и планува два разновидността за обезщетяване на хотелиерите - 15 лева за легло и храна или 10 лева единствено за легло.

Около 5000 индивида ще останат в местата, в които се намират и в този момент, тъй като притежателите на хотелите са изявили предпочитание да ги запазят като посетители против присъединяване в държавната акция за подкрепяне, която предлага помощ на домакините в размер на 15 лева дневно за признат човек.

Над 500 хотела в цялата страна са декларирали подготвеност да одобряват украинските бежанци против по-ниската стойност на отпусканата от страната помощ. Близо 300 от тези места за настаняване дават заслон на украинците и в този миг.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР