Планът за определяне на пределни цени на руските енергийни ресурси

...
Планът за определяне на пределни цени на руските енергийни ресурси
Коментари Харесай

Петролният пазар още отсега се готви за бъдещия свят

Планът за установяване на пределни цени на съветските енергийни запаси от ден на ден припомня проект за избавяне от посрамване на неговите основатели. Онзи ден “Блумбърг ” заяви, че Европейски Съюз към този момент не преглежда пределните цени като механизъм за ограничение на растежа на цените на газа. Вместо това приказваме за някакъв " динамичен ценови кулоар ", който по своята дефиниция доста припомня на битка за отстъпка от цената на газа за развитите страни, сходна на тази, която получават Китай и Индия. Но в случай че във втория случай отстъпката е приятелско решение, то в първия случай страните от Г-7 желаят да я получат принудително.

Многократното понижаване на доставките на съветски газ за Европейски Съюз, като се вземат поради взривяването на “Северните потоци ”, рестриктивните мерки за изпомпване през територията на Украйна и прекъсването на маршрута “Ямал-Европа ”, трансформират търговията на западните страни за газови отстъпки в игра от слаба позиция. От лятото на тази година обаче позицията на Европейски Съюз беше значително поправена: в този момент ограничението на цените на газа не се преглежда като метод за оказване на напън върху Русия - към този момент приказват за смяна на ценообразуването за целия вносен газ в Европейски Съюз, в това число норвежки, катарски, азербайджански и впрочем. Това, което освен може да нанесе безвъзвратен удар върху съществуващата система за продан на газ, даване на запаси, само че и върху външнополитическите връзки на Европейски Съюз с снабдители на газ, различни на Русия.

По един или различен метод Г-7 не взе публично решение за ограничение на цените на газа, оставяйки го като извънредно мечтан, само че също толкоз неосъществим вид. Това значи, че откакто не са намерили задоволително решение, Г7 има място за оттегляне. Разговорите за газа евентуално ще се насочат към образуването на картел от купувачи, които дружно купуват ресурса. Но към този момент не са изяснени нито форматът, нито основанията, нито претекстовете на евентуалните му участници, като се има поради, че в тази сфера в Европейски Съюз работи най-вече частният бизнес.

Но за петрола формалното решение за въвеждане на таван на цените беше взето от Г-7 още през септември. А при започване на ноември Австралия се причисли към групата от седемте страни, което обаче не е доста утешително на фона на отхвърли на Индия и Китайда вземат участие в системата от ограничавания.. В очакване на началото на петролното ембарго стартира същинска игра на нерви. На 5 ноември държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Русия ще остане заинтригувана от доставките на нефт за западните страни даже след въвеждането на тавана на цените. Това изказване звучи като сондиране на терена в очакване на реакцията на Москва, която би трябвало да удостовери или опровергае максимата, изречена още през септември от президента Путин в подтекста на полемиката за ограничение на цените на съветските енергийни запаси и отвод от търговия за своя сметка. „ Няма да доставяме газ, нито нефт, нито въглища, нито мазут. Няма да доставяме нищо “, сподели тогава Путин.

Европа и Съединени американски щати имат потребност от съветски нефт. Редица западни рафинерии се нуждаят от клас “Уралс ”, който разрешава производството на задоволителен размер петролни артикули от тежки фракции (мазут, дизел, разнообразни химикали и други). В същото време към този момент е явно, че съветският нефт, който не се търси на Запад, си проправя път към други пазари.

Индия, която има богата история на присъединяване в придвижването на необвързаните страни, отхвърли да поддържа напъните на Г-7 да вкара таван на цените на съветския нефт. Само през първата половина на 2022 година тя е нараснала вноса на съветски нефт 50 пъти. На 8 ноември индийският външен министър Субраманям Джайшанкар по време на договаряния с съветския си сътрудник Сергей Лавров непосредствено изясни аргументите за това решение. „ Днес ние сме третият по величина консуматор на петрол и газ, само че равнищата на приходите не са доста високи. Ето за какво ние имаме задължението да осигурим най-хубавия достъп до интернационалните енергийни пазари при най-изгодни условия “, сподели Джайшанкар. Той добави напряко: „ За да бъда почтен с вас, ние имаме вяра, че индийско-руските връзки са положителни за нас и бихме желали да запазим изгодите от нашите връзки в бъдеще. “

В тази обстановка и страните от Близкия изток не са въодушевени от въвеждането на таван на цените на петрола. Министърът на енергетиката и минералните запаси на Оман Салим ал-Ауфи сподели, че въвеждането на таван на цените опонира на всички пазарни правила и ще бъде доста мъчно да се поддържат такива изкуствени ограничавания в дълготраен проект. Изглеждаше, че напускането на съветския нефт и петролни артикули от западните пазари ще освободи ниша в интерес на други играчи. Но и там схващат, че остатъкът от съветски нефт, доставен с още по-голяма отстъпка за Индия и Китай, рано или късно ще се излее на общия пазар посредством реекспорт или сиви доставки (доставки в смеси, претоварване на други танкери и прочее). Това значи, че това ще се отрази на приходите на всички добиващи страни.

В последна сметка: никой не желае да играе играта на ограничение на цените на силата, като се изключи дребна група страни потребителки на нефт. Възможно е след формалното оповестяване на успеха на републиканците в Камарата на представителите след последните избори, Съединени американски щати, които сами са главен експортьор на енергийни запаси, също да не изискат да играят тази игра. Това значи, че задачата-максимум - да се лимитират приходите на Русия от износа на въглеводороди - е сменена от задача-минимум: да се изравни пазарът посредством унищожаване на несъответствието в цените за европейските и азиатските консуматори, които купуват съветски първични материали при разнообразни условия заради извънредно геополитически фактори. Петролният пазар към този момент се приготвя за бъдещия свят.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР