Планът за инвестиции на ЕС със сигурност е реакция на

...
Планът за инвестиции на ЕС със сигурност е реакция на
Коментари Харесай

Владимир Шопов: Планът за инвестиции на ЕС е отговор на китайския Един пояс, един път

" Планът за вложения на Европейски Съюз сигурно е реакция на китайския проект " Един пояс, веднъж ", в подтекста на разширяващото се геополитическо опълчване. Това съобщи пред БНР политологът Владимир Шопов.

Идеята е основен детайл от изграждащата се геополитическа еднаквост на Европа . Заявката беше направена преди години. Темата за инфраструктурата и за вложенията е може би един от най-бързите способи за започване на построяването на тази еднаквост, сподели политологът.
 Нетният поток на директните вложения се е сринал от 510.3 млн. евро на 187.9 млн. евро
Нетният поток на директните вложения се е сринал от 510.3 млн. евро на 187.9 млн. евро

За първите четири месеца на 2021 година

Европейски Съюз разгласи проект за вложения на стойност 300 милиарда евро в инфраструктурни, цифрови и климатични планове по целия свят. Планът, наименуван " Глобален портал ". По думтие на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен това е същинска опция и по-добра оферта на самодейността на Китай " Един пояс, веднъж " .

300 милиарда евро под формата на безплатни помощи ще бъдат вложени в планове, които да подкрепят зеления и дигитален преход на разрастващите се страни.
 Г-7 прикани Беларус да постави завършек на мигрантската рецесия
Г-7 прикани Беларус да постави завършек на мигрантската рецесия

" Режима неотложно да приключи своята нападателна и експлоататорска акция "

Политологът напомни, че о ще на срещата на Г-7 през лятото е било взето решение на по-общ западен отговор на мегаинициативата на Китай.

" Как ще наподобява той е рано да кажем, тъй като нямаме окончателните очертания - мащабът и упоритостта на самодейността следва да станат ясни. Другият въпрос е по какъв начин ще бъдат синхронизирани обособените начинания на западните страни ".

По думите на Шопов Европейски Съюз се пробва да разшири и да предложи по-добър вид за развиване на тези трети страни, спрямо китайската самодейност:

" Фокусът на Европейски Съюз е върху по-устойчивото развиване , спазването на разнообразни права, свързани с изискванията на труд и запазване на околната среда. Много от китайските планове са подложени на критика по тези линии. Традиционно има много неизясненост, засекретяване на контракти, когато става въпрос за самодейността на Китай. От тази позиция европейското предложение към тези страни има и нормативен съставен елемент. Трудността на " Глобален портал " ще бъде да балансира тази по-реалполитик настройка - разбирането, че Европейски Съюз и Западът влизат в открита конкуренция с Китай - на тази повърхност ".

Той акцентира, че Европа желае по едно и също време да предложи опция на китайската самодейност, само че и капиталова рамка за нов вид развиване на всички страни, с които ще работи:

" Интересно е да забележим какъв брой страни ще откликнат на тази самодейност на Европейски Съюз.... Очаквам в околните години гневна конкуренция сред плановете на Европейски Съюз и Китай в предлагането на вложения ".

Според него по-сериозното предизвикателство в региона на Западните Балкани е поддръжката и вложенията да бъдат ориентирани към базовите детайли от възобновяване на страните:

" Във всички страни в този район има тежък дефицит на базова инфраструктура - жп, автомагистрали. Европейски Съюз до неотдавна не желаеше да се ангажира с по-мащабна поддръжка в развиването на тези детайли от стопанствата на прилежащите ни страни. Това в този момент се трансформира. По този метод тогава се отвори това пространство, в което Китай съумя към този момент да се нарежда доста сполучливо в Сърбия, РСМ, Черна гора, Босна и Херцеговина ".

" Глобален портал " е по-скоро насочена към неевропейски страни - в Африка, в Азия, уточни още политологът.

Той посочи, че в границите на Европа има задоволително налични принадлежности и запаси . По-съществено е да се случи политическият диалог, в края на който европейските средства да се насочат към основни дефицити, които не престават да пречат на страните от Западните Балкани. В Брюксел към този момент има схващане за този проблем и аз чакам през идните години той да бъде най-малко отчасти позволен ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР